Mistrovské kocovině se musíme vyhnout pracovitostí, burcuje kouč Bílých Tygrů Pešán

27. srpen 2016

Je to taková klasika v českém hokeji - mužstvo, které získá extraligový titul, obvykle zaplatí daň v podobě odchodů několika opor. Jinak tomu není ani letos, liberecké Bílé Tygry opustili kapitán Jan Výtisk, útočníci Birner, Vampola, Řepík, Valský nebo Bakoš, a tak museli pod Ještědem skládat z části nový tým. Severočeši jsou ale přesvědčení, že je žádná mistrovská kocovina trápení nečeká.

„Cítím, že jsem trošku zavařil celé organizaci. Stalo se to během několika hodin. Tým se mi neopouští úplně lehce, ale je to pro mě možná poslední velká šance na odchod do KHL a na vydělání peněz,“ zpytoval své svědomí útočník Michal Birner minulý týden po úprku do Čeljabinsku.

Moc dobře ví, že načasováním svého odchodu dostal Bílé Tygry do prekérní situace. Hlavně je ale už sedmým hokejistou, který sice na jaře slavil s mistrovským pohárem, jenže teď zkouší štěstí jinde.

Ale ani velký letní průvan v liberecké kabině prý tenhle tým neskolí, tedy myslí si to alespoň Michal Bulíř.

„Po takové sezoně se dalo čekat, že nějací kluci odejdou. Že by se ale změnilo něco v naší hře, tak to určitě ne. Trenér zůstává a herní systém, co jsme hráli vloni, budeme praktikovat i letos. Noví kluci si na tento systém zvyknou a rychle zapadnou. Nedaří se nám jenom v té koncovce, ale to přijde,“ naráží Bulíř na včerejší zmar v zakončení v zápase Ligy mistrů s finským Turku.

Právě tady se zatím projevuje odchod kompletní první útočné formace, vždyť trio Vampola, Řepík, Birner nasbíralo dohromady jen v základní části 119 kanadských bodů. Součástí liberecké snahy udržet namlsané fanoušky v hokejovém rauši teď bude třeba i nově příchozí Milan Bartovič.

„Celý klub chce ukázat, že to vloni nebyla žádná náhoda. Jsem tu krátce, ale vidím, že každý pracuje na sto procent,“ líčí Milan Bartovič.

„Určitě jsem se těšil na to, jak to tady bude fungovat. Ať už v posilovně, tak na ledě, protože jsem o tom hodně četl. A nadchlo mě to, jak se tady pracuje. Jdou tady jiným směrem než zbytek extraligy,“ doplňuje Bartoviče další z nových tváří, křídelník Vladimír Svačina.

Ať už se kádr Bílých Tygrů změnil jakkoli, trenér Filip Pešán má v plánu na velkou extraligovou jízdu navázat, víc než o sehrávání z části nového mužstva ale mluví o morálce.

„Musíme si udržet v hlavách, že jsme vloni šli štěstí naproti velmi výraznou prací a pokorou. To se snažíme v hráčích držet, protože stoprocentní práce a přístup nakloní i štěstí. To je věc, na které chci pracovat, aby se neobjevila nějaká kocovina,“ uzavírá Filip Pešán.

autoři: David Nyč , jkn
Spustit audio