Mistr české komedie Oldřich Lipský. Limonádový Joe se promítal v 50 zemích

4. červenec 2022

Existuje jenom hrstka režisérů, kteří mají ve své filmografii tolik povedených kousků. Filmy jako Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Limonádový Joe, Adéla Ještě nevečeřela, Tři veteráni nebo Ať žijí duchové, patří do zlatého fondu české kinematografie. Lidé se na ně mohou opakovaně koukat a pokaždé se u nich zasmějí. Může za to režisérský styl Oldřicha Lipského, který si vždy dokázal vybrat do rolí ty správné herce.

Oldřich Lipský, který se narodil 4. července 1924, se nebál ani experimentů. Například snímek Happy End v hlavní roli s Vladimírem Menšíkem je točený pozpátku.

Redfordův agent si přepočítal honorář

Oldřich Lipský k tomu říká: „Na první pohled by se mohlo zdát, že takový film se dá natočit normálním způsobem a potom se jenom pustí pozpátku. To občas ale nešlo.“ Problém byl ve scénách s dialogy. Aby to působilo přirozeně, museli herci v některých scénách mluvit normálně, ale všechny pohybové akce dělali pozpátku. V jiných scénách se zase pohybují normálně, ale mluví pozpátku. Snímek byl označen nejlepším filmem na mezinárodním týdnu fantastických filmů v Sitges 1969.

Ostatně mezinárodní úspěchy slavil i se snímkem Limonádový Joe, který byl uváděn v 50 zemích světa a Henry Fonda o něm prohlásil: „Tahle jsem se dlouho nezasmál.“ Po tomto úspěchu Oldřich Lipský jednal o obsazení Roberta Redforda do hlavní role snímku Adéla ještě nevečeřela. Jednání nakonec skončila ve chvíli, kdy si agent herce přepočítal honorář v korunách na dolary.

Ve filmovém řemesle pokračuje syn i vnuk

Oldřich Lipský zemřel při natáčení filmu Velká filmová loupež. Když si doma chystal poznámky na další den, dostal infarkt a už mu nebylo pomoci.

V jeho filmařském řemesle pokračuje syn Dalibor jako střihač a producent a vnuk Tomáš, který se uchytil jako herec. Dcera Ludmila je lékařka a svým způsobem jde také ve šlépějích svého otce. Ona uzdravuje lidi medicínou, on je léčil smíchem.

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související