Místo tradičních setkání s Mikuláši a čerty promítání v kině, psaní Ježíškovi a putování za betlémy

3. prosinec 2021 09:29

Letošní advent je opět v mnohém jiný. Týká se to i klasických čertovských a mikulášských průvodů a nadílek. Jak si s jejich organizováním poradili v některých městech Libereckého kraje, zajímalo redaktorku Janu Švecovou.

Čtěte také

Z tradičních mikulášských veselic, tedy těch veřejných, zbyla ve městech Libereckého kraje opravdu jen torza. Čertovský průvod plánovala na tento víkend například liberecká radnice v rámci programu na adventních trzích, to ale s jejich zrušením padlo. Z programu zatím zůstalo jen psaní Ježíškovi a ruské kolo na náměstí před radnicí.

Průvod čertů krampusáků, tedy čertů ve strašidelných maskách, nebude ani ve Frýdlantu. Dětem ho nahradí alespoň čertovské odpoledne v tamním kině. Vyrobí si tam vlastní ozdoby, které pak spolu s čertem, andělem a Mikulášem pověsí na vánoční stromek.

Od půl třetí odpoledne na to naváže promítání čertovských pohádek. Vše se samozřejmě bude dít za aktuálních protiepidemických opatření.

Ve Frýdlantu mají letos novinku, která je spojená s obdobím adventu. Je to betlémská stezka, která návštěvníky i místní provede městem kolem rozzářených betlémů. K vidění jich je téměř 50, třeba v oknech nebo výlohách. Lidé je tam nainstalovali na výzvu radnice.

Její součástí je i unikátní dřevěný betlém sochaře Tomáše Gärtnera z Jablonce nad Nisou s 18 figurami na nádvoří frýdlantské radnice. Podle mluvčí města je ideální přijít se na něj podívat v pondělí nebo ve středu, kdy je nádvoří otevřené i po setmění a vynikne nasvícení všech vyřezávaných figur.

V omezené míře a za přísných epidemických opatření se děti mohou setkat s čertem a Mikulášem v sobotu 4. prosince odpoledne na náměstí v Hodkovicích nad Mohelkou. Zájemci se ale musejí předem registrovat.

V neděli 5. listopadu od 16.00 hodin projdou Mikuláš, čert a anděl městem Zákupy. Přibližná trasa je Nádražní ulice, Borská, Gagarinova, Školní a náměstí Svobody.

Napsat Ježíškovi můžou i děti v Turnově. Ježíškova pošta bude v tamním informačním centru otevřena do 20. prosince.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související