Mírná zima některé rekreanty od jarních prázdnin v Jizerkách odradila, i tak je tam rušno

Touto dobou stávaly obvykle před restauracemi a bufety v Jizerských horách dlouhé fronty, jsou právě pražské jarní prázdniny. Letos je situace klidnější, důvod je jasný: mírná zima a méně sněhu než v předchozích letech.

Čtěte také

Přesto je v Jizerských horách poměrně rušno, lidí je sice méně, to ale neznamená, že se třeba kuchaři a číšníci nemusejí pořádně otáčet; když například vysvitne slunce, nebo začne sněžit, vydají stovky jídel za den. Naše redaktorka se vydala do hor prozkoumat situaci. Například paní Janu z Prahy mírná zima od pobytu s rodinou na horách neodradila. S manželem a dvěma dětmi si zaplatili pobyt na týden a bez ohledu na počasí si ho užívají.

Sněhu je méně, běžecké trasy jsou ale připravené

Naše redaktorka je zastihla ve chvíli, kdy mířili na oběd do horské chalupy na Nové Louce. Stůl dostali hned; třeba vloni by touhle dobou museli čekat i přes půl hodiny. V kuchyni chalupy je „frmol“, i když prý ne takový, jako o pražských prázdninách obvykle bývá, jak potvrdil provozovatel Petr Polák. Také správce chaty nedaleko odsud Tomáš Roubínek konstatuje, že letos je situace klidnější než v předchozích letech, i tak jsou ale počty vydaných jídel vysoké.

Fronty před horskými restauracemi letos o jarních prázdninách nejsou

Do hospody na něco dobrého rekreanti přijdou, i když počasí lyžování nepřeje

Někteří ubytovatelé potvrdili, že několik rekreantů pobyty rušilo, někde to byla v jednom týdnu i polovina ubytovací kapacity, jinde jeden, dva pokoje nebo apartmány. Někdo také pobyty zkracoval. Restauratéři mají výhodu; když prší, tak hosté do restaurace na něco dobrého přijdou. Horší to s tržbami za sezonu budou letos zřejmě mít provozovatelé ski areálů; přírodního sněhu bylo zatím málo a mrazivých dnů, kdy se dá uměle zasněžovat, také.

autor: sas
Spustit audio

Související