Minipivovar a pivní lázně v Rokytnici nad Jizerou mají přilákat více turistů

11. říjen 2012

V Rokytnici nad Jizerou se v rámci přestavby bývalé textilní společnosti Rotextile otevře také nový minipivovar a pivní lázně. Harrachovské sklárně, která je od Rokytnice vzdálená jen dvanáct kilometrů a minipivovar i pivní lázně provozuje už deset let, tak vyroste konkurence.

Přestavba textilky v relaxační centrum vzbuzuje v místních rozporuplné pocity. Na jedné straně vítají jakékoliv rozšíření atrakcí pro turisty i je samotné, na straně druhé je svazuje strach, aby přestavba neskončila podobně, jako plány s jinou polorozpadlou továrnou, která teď Rokytnici hyzdí.

Jisté roztrpčením nad pesimismem místních cítí i manažerka přestavby Hana Horáková. Investor sem chce vložit půl miliardy a po lidech ani městě nic nechce. Minipivovar bude stát pět miliónů korun. Aby byl soběstačný, musí denně prodat nejméně dva hektolitry piva, zmiňuje se Zuzana Počinková z firmy NO-ZA: „Vařit se bude z místní vody, budeme mít vlastní studny, které zaručí, že ta voda bude kvalitní...“

Hned o dvanáct kilometrů dál, v Harrachově už zavedený minipivovar a pivní lázně fungují. Je to konkurence, reagoval majitel František Novosad. Jako svojí velkou výhodu vidí v tom, že stále roste počet lidí, kteří mají mimo piva zájem i o sklo. Jen v Krkonoších jsou další tři minipivovary. Jeden na Luční boudě a další dva ve Vrchlabí. I polští sousedé se zajímají. Svůj vlastní si chtějí postavit v Jelení hoře.

autor: Eva Malá
Spustit audio