Milovník zvířat z Hodoňovic: Místo brambor a kytek má na zahradě zoo s mývaly a nosály

17. srpen 2015
Česko – země neznámá

Na tom našem dvoře všechno to krákoře. Zpívá se v jedné známé písni. Na Lašském dvoře v Hodoňovicích sice jeden kohoutek pobíhá, slouží ale jen jako živý vysavač a atrakce k pohlazení. Mimo něj tam nosálí máma Rozárka bedlivě střeží svých šest ratolestí, na břehu malého jezírka se vyhřívají vodní želvy a v chlívku mečí dvojice černých koz.

Zhruba před čtyřmi lety se rozhodl René Kaniok z Hodoňovic na Frýdecko-Místecku, že si za domem zřídí malý zvěřinec. Zvířata jeho rodinu provázejí odjakživa. Radost z pohlazení nebo pouhého pozorování všelijakých tvorů chtěl předávat dál, a tak začal na zahradě postupně stavět výběhy, ohrady, klece a jezírko.

Prvními zvířecími obyvateli ZOO Lašský dvůr se stala malá liščata. Postupně se v klecích zabydlovali i exotičtější jedinci – mývalové severní či nosálové červení. Právě chovnému páru nosálů se letos podařilo přivést na svět šest mláďat. A všechna ze všeho nejvíc milují piškoty. To se líbí zejména dětským návštěvníkům, kteří si mohou za symbolický poplatek určený na zvířecí krmivo koupit pár piškotů a zkusit je podat zvířatům skrz pletivo. Určitě je pro všechny zajímavý zážitek, když je hebké mývalí packy pohladí za získanou dobrotu.

ZOO Lašský dvůr v Hodoňovicích

ZOO Lašský dvůr patří k oblíbenému výletnímu místu především u rodin s dětmi. Nachází se v Hodoňovicích v bezprostřední blízkosti čtyřproudé silnice spojující Frýdek-Místek a Frýdlant nad Ostravicí. Anebo podél souběžné a klidné cyklostezky spojující Bašku s Frýdkem-Místkem. Otevřeno mají denně od 10 do 20 hodin, v pondělí pak od 12 do 20 hodin.

V ZOO Lašský dvůr nechybí kozy
Spustit audio