Milovníci lyžování se dočkali. V krkonošských skiareálech jede naplno výroba technického sněhu

1. prosinec 2021 08:33

V Krkonoších se mají před víkendem rozjet první vleky. Přípravy na zahájení sezóny vrcholí. Napadlo už také několik centimetrů přírodního sněhu. V noci mrzne, takže i výroba technického sněhu jede naplno. Lyžaře čekají nutná hygienická opatření nařízená vládou kvůli stále se šířící pandemii koronaviru. 

Čtěte také

„Když mrzne málo, tak to zapneme na jedničku. A když jsou větší mrazy, tak můžeme přidávat a dělá nám to víc sněhu. Krásně nám chumelí a běží nám naplno sněžná děla. Upravujeme sjezdovky tak, abychom byli schopni nabídnout lyžařům co nejlepší možnost zalyžování si,“ říká za skiresort Černá hora - Pec Jakub Janda.

Na vrcholu Černé Hory se tento pátek otevře sjezdovka Anděl, kterou teď pracovníci areálu připravují. „Od dalšího pátku, pokud to počasí dovolí a půjde vše tak, jak zatím jde, tak bychom rádi spustili sjezdovku Hofmanky se šestisedačkou. A v Peci pod Sněžkou bychom začali lyžování na Javoru.

Zasněžuje se například i ve Špindlerově Mlýně, v Herlíkovicích, na Pomezkách nebo v Mladých Bukách.

Čtěte také

V níže položených střediscích, jako například Vrchlabí, s výrobou technického sněhu teprve začnou.

„Pár dní už pěkně sněží, přírodní sníh hezky přibývá, jen čekáme, až teploty ještě trochu víc klesnou, abychom i tady mohli začít zasněžovat, vysvětluje Veronika Bubáková-Klenzová.

Zahájit provoz by tady chtěli víkend před Vánocemi. „Aby si vše sedlo a na svátky, kdyby mělo přijet víc návštěvníků, aby bylo vše tak, jak má.

Čtěte také

Špindlerovský skiareál plánuje otevřít některé sjezdovky 11. prosince. Velká část provozovatelů středisek věří, že současná vládní opatření lidi od lyžování neodradí. „Každý lyžař, který si bude chtít zakoupit skipas, tak musí mít platný certifikát o očkování nebo o prodělané nemoci.

Pracovníci areálů budou vše důkladně kontrolovat. „Je to práce navíc. Ale spíš se bojím, aby se lidé neshlukovali u pokladny. Aby to nemělo opačný efekt.

Další omezení čeká lyžaře například na lanovkách, v půjčovnách nebo v restauracích.

Spustit audio

Související