Milovníci filmu v Novém Boru se nechali inspirovat balkánským temperamentem

27. listopad 2011

Vernisáž fotografií z posledního filmu věhlasného balkánského režiséra Emira Kusturici se v Novém Boru rozhodli pojmout netradičně.

Uspořádali rovnou celý večer v srbském stylu. Nechyběla živá hudba, premiéra posledního filmu Emira Kusturici, vyprávění autora o focení, balkánský lidový tanec a samozřejmě dobrá nálada.

Zpívalo a hrálo řecko-srbské uskupení Boro Balkan Band, v české premiéře se promítal poslední film Emira Kustirici Zavet, v překladu Slib.

Celý večer byl přitom vernisáží fotografií Petra Našice, jediného Čecha, který měl možnost spolupracovat s Emirem Kusturicou. „Setkávání s Emirek Kusturicou je vždycky trochu hektické, ale mě tyhle věci dostávají profesně na vyšší úroveň,“ popisuje autor.

Vernisáž se stala jedním velkým srbským večírkem. Lidé si nadšeně vyprávěli o právě zhlédnutém filmu a ochutnávali srbské kulinářské speciality a balkánské víno.

Boban Dedejič, který s Emirem Kusturicou natáčí už 27 let, popsal, jaká práce s věhlasným režisérem je: „Točit s Emirem vás nesmírně motivuje, protože víte, že každý den dokážete něco víc.“

autor: sas
Spustit audio