Miliony korun dá kraj do cyklostezek. Vést mají i po lesních cestách

20. květen 2019 09:54

Část stezek pro cyklisty v Libereckém kraji možná v budoucnu povede po stávajících zpevněných cestách. Podle Libereckého kraje to je levnější, než stavění klasických asfaltových cyklostezek.  

O plánu mluvil náměstek hejtmana pro dopravu ze Starostů pro Liberecký kraj Jan Sviták. Úředníci by se tím měli zabývat už letos v létě. Podle něj by šly vyznačit třeba stávající lesní cesty. Kromě úspory si slibuje i větší zájem turistů.

„Velkou část toho území by efektivně a s mnohem nižšími náklady šlo propojit i buď po stávajících zpevněných cestách nebo třeba i využitím lesních stezek, protože to je terén, který ve světě již dlouhodobě běží a využití i tohoto kartelu cyklostezek se násobně zvyšuje,“ vysvětluje Sviták.

V Proseči vzniká nový úsek cyklostezky, hotový by měl být v červnu

Cyklista, cyklostezka, sport

V jablonecké části Proseč nad Nisou vzniká nový úsek cyklostezky. Je součástí trasy s názvem Kolem kolem Jizerek.

Kraj chce podpořit výstavbu některých nových cyklostezek a opravy stávajících. Stezky by měly vzniknout už letos. Nová cyklostezka vznikne třeba v úseku mezi Kunraticemi u Cvikova a Drnovcem, nebo z Příšovic do Přepeř. Na kole se ale dostanou zaměstnanci i do liberecké průmyslové zóny Sever, tam kraj poskytne 175 tisíc korun. Žadatelům přispěje letos celkově jedenácti miliony korun – suma půjde nejen na výstavbu, ale i na údržbu a opravy. Další dva miliony dá kraj na přípravu projektů. Podle tabulky, kterou hejtmanství uveřejnilo, půjde letos na cyklostezky o pět milionů korun víc než loni.

Cyklostezky povedou spíše po asfaltu, část z nich totiž navazuje na už vybudované úseky klasických cyklostezek. To je příklad třeba okolí Cvikova na Českolipsku. V některých případech využijí plánovači stávající silnice, kde nejezdí tolik aut. S Jindřichovicemi pod Smrkem tak třeba plánuje kraj vybudovat stezku po silnici třetí třídy do Polska.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související