Milá a krásná komedie, hodnotí režisér Veselé paničky windsorské divadla F. X. Šaldy

30. září 2016

Veselé paničky windsorské jsou první premiérou letošní operní sezóny libereckého divadla F. X. Šaldy. Árie slavné komediální opery německého skladatele Otty Nicolaie uslyší diváci v němčině, mluvené texty jsou v češtině. Tato komediální opera se v Liberci hrála naposledy před dvaceti osmi lety. Operní soubor vzdává uvedením opery hold Williamu Shakespearovi. Od jeho úmrtí letos uplynulo 400 let.

Kulisou slavnému falstaffovskému tématu je liberecká radnice, která vévodí celému jevišti. Diváci se tak podle režiséra Stana Slováka mohou ztotožnit se Shakespearovým příběhem.

„Říkali jsme si, že pro libereckého diváka by to bylo krásné, protože liberecké centrum má krásnou dominantu – nádhernou radnici, kterou šikovně nakreslil a posléze nechal vystavět na jevišti scénograf Jaroslav Milfait,“ popisuje režisér a pokračuje: „Komedie je krásná milá, jednoduchá. O dvou dámách, které se rozhodnou jednak ztrestat vzpupného Falstaffa, ale i trošku své manžele.“

Veselé paničky windsorské

V roli Falstaffa se divákům představí Jevhen Šokal či Pavel Vančura. „Pojal jsem to jako takového požitkářského strýce, kterému v podstatě jde jen o ten povrchní prospěch. Ani mu nejde o ty dvě ženy, které tam svádí, jde mu spíš jen o peníze. Má rád dobré jídlo, hlavně pití,“ říká Pavel Vančura, představitel Falstaffa.

„Nikdy jsem se necítil jako komik na komediální role, ale tato role musím říct, že se mi líbí, a že se mi dobře hraje.“ dodává Vančura.

Veselé paničky windsorské liberecké divadlo F. X. Šaldy uvádí po 28 letech

Liberecký orchestr? Umí se vzepnout k až opojným výkonům, říká dirigent

Liberecký orchestr hraje pod taktovkou Františka Babického: „Liberecký orchestr je dobrý, umí se vzepnout k velmi zajímavým, až opojným výkonům, jak nám to dokazuje při operách i při koncertech.“

Podle představitelky Fluth, herečky Věry Poláchové, je příběh stále aktuální. „Lidi jsou pořád stejní. I když nosí jiné šaty a bydlí v jiných domech, tak to srdce pořád stejně bouchá a krev je pořád stejně rudá,“ říká s úsměvem Poláchová, která se ujala role paní Fluth. Tu alternuje Tereza Mátlová.

Druhou hlavní ženskou postavu, Frau Reich budou hrát Blanka Černá či Hannah Ester Minutill.

Premiéry paniček? Pátek 30. září a sobota 8. října!

Režisér Veselých paniček windsorských, Stano Slovák, říká, že divadlo musí především bavit a nesmí nudit. Jak se mu tuto větu povedlo převést na jeviště, musí posoudit sami diváci. První premiéru Veselých Paniček windsorských uvede Divadlo F. X. Šaldy dnes 30. září, druhou 8. října.

Tvůrci a aktéři nového divadelního představení Veselé paničky windsorské libereckého divadla
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio