Mike Tyson? Ve skutečnosti je to citlivý chlap, říká český boxer Rostislav Osička

16. červenec 2019

Známý český boxer Rostislav Osička je na první pohled drsný chlapík. Během své kariéry vybojoval řadu medailí. Některé mu bohužel unikly. A jak sám přiznává, vlastní vinou. Jeho život ale není jenom box. Rosťa Osička byl obdařen i duší umělce. A proto maluje obrazy a píše básničky. O tom všem si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

V běžném životě je podle Rostislava Osičky box užitečný mimo jiné proto, že má člověk určitou jistotu a sebedůvěru. Ale samozřejmě to nesmí zneužívat. Přesto nastanou někdy nečekané situace, kdy se bojový sport hodí.

„Před dvěma lety jsem jel tramvají a byl tam opilý chlap, který obcházel lidi, byl agresivní a napadal je. A když přišel ke mně, měl jsem toho už dost. Tak jsem mu dal jednu ránu na bradu. A on šel k zemi. Pak tramvaj zastavila a já mu řekl, že mu dám ještě jednu, když bude zlobit. A lidi mi říkali, abych ho už nechal být,“ vypráví s úsměvem boxer. 

Vadí mi, když se mlátí do soupeře na zemi

Rostislav Osička stále pravidelně cvičí, aby se udržel v kondici. A v boxu trénuje herce, kaskadéry i zájemce z řad veřejnosti. Přesto se v televizi na box už skoro nedívá. „Když boxovali Kličko, Mike Tyson nebo Muhammad Ali, to byl opravdový zážitek, to mě bavilo moc. Ale teď už to není ono,“ říká k tomu.

A co si myslí o dnes populárních zápasech MMA, odehrávajících se v klecích, kdy se mísí nejrůznější typy bojových sportů a je skoro všechno dovoleno? „Je to velice tvrdý sport a já proti němu v zásadě nic nemám. Ale vadí mi, když je soupeř na zemi a ten druhý na něm klečí a mlátí ho, dokud úplně neodpadne. Vždycky platilo: ležícího nebij. Tak tohle mi nesedí,“ vysvětluje Rostislav Osička.

V Praze se osobně setkal s boxerským šampionem Mikem Tysonem, který tu vedl jeden trénink. Podle jeho slov je Mike Tyson příjemný, skromný chlapík. Také se s ním vyfotil a podali si ruce. „Jeho ruka je kladivo. Ale on se s tou packou už narodil, je to genetické,“ říká Osička. Ale zároveň dodává: „Ve skutečnosti je ale Mike Tyson citlivý člověk.“

I malování je tak trochu boj

Rostislav Osička ale nežije jen sportem a boxem. Maluje také krásné obrazy, které mnohokrát vystavoval. „Je to o té vyváženosti těla a ducha. Už staří Řekové hlásali kalokagathia. Mlátit jenom celý život do pytle, to mně nestačí. Já potřebuju něco víc,“ říká boxer.

A kromě toho pro něj i malování obrazů představuje určitý adrenalin. Když před sebou vidí prázdné plátno a už sice ví, co chce malovat, ale nedaří se mu rozvrhnout kompozici, je to prý také trochu boj. Je nespokojený, nic ho nebaví a bývá i nepříjemný. Ale jakmile ta potřebná myšlenka přijde, dostaví se velká úleva.

A co v nejbližší době se svými obrazy chystá? A proč někdy píše i básničky? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio