Michal Duda z Turnova umí sladit barvu kola s odstínem rtěnky

Nový život rozbitým kolům dává ve svém volném čase Michal Duda z Turnova. Díly pro své designové kousky hledá na smetištích. Kola z nich pak ručně kompletuje na míru pro své přátele. Každé z nich je originál a jsou v něm ukryty hodiny a hodiny práce.

„Na rámu ze smetiště se dá postavit pěkné designové kolo,“ říká šestadvacetiletý Michal Duda. Součástky na kola sbírá osm let. „Použiji základ – vidlice a rám, zbytek kola musím dokoupit. S přítelkyní doma recyklujeme úplně všechno. Ale koho by napadlo recyklovat staré kolo. Má přitom nějaký příběh, je věčná škoda ho vyhodit, protože má duši,“ vysvětluje nadšenec.

V dílně Michala Dudy už vzniklo na patnáct kol.

A vypráví, jak a kdy začala jeho záliba. Přestěhoval se do Prahy, kde vystudoval vysokou školu. Jeho pozornost tam upoutali cyklisté, kteří jezdili na starých favoritech v zářivých barvách. „Říkal jsem si – tak hezké a jednoduché kolo za pár korun. Sledoval jsem inzeráty, za kolik dá pořídit kolo. Ale já jsem chtěl použít jen rám s vidlicí. Zašel jsem proto na smetiště v Turnově a za deset korun jsem si odnesl rám s vidlicí,“ vzpomíná.

Dosud postavil na patnáct kol. V dílně má nyní mimo jiné kolo s rudým rámem. „To je mojí sestry Moniky. Měla červenou rtěnku a barva se jí natolik zalíbila, že ji chtěla zakomponovat do kola. Zašel jsem do prodejny s barvami a nechal si namíchat stejný odstín,“ říká Martin Duda, který sestavuje kola i pro své kamarády.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio