Meteorologové varují před silným větrem a deštěm. Nejezdí lanovky na Sněžku a na Ještěd

4. říjen 2016

Meteorologové vydali výstrahu před silným deštěm a větrem. Ta platí pro Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský a Olomoucký kraj až do osmé hodiny večer.

Hodně prší hlavně v Jeseníkách a taky v Beskydech. Na severu a severozápadě Česka se tak můžou zvedat hladiny řek. Podle meteorologa z Českého hydrometeorologického ústavu Josefa Hanzlíka by někde mohly dosáhnout i prvního stupně povodňové aktivity.

„Ten první stupeň povodňové aktivity byl již dosažen v dopoledních hodinách na Labi v profilu Špindlerův mlýn. Očekáváme ovšem, tak jak ty srážky budou v průběhu odpoledne slábnout, tak by se ty stavy měly vracet k původním hodnotám. Tak jak zesilovali srážky, zesiloval postupně i vítr. Ty nejvyšší nárazy se pohybují kolem 20 metrů za sekundu, v horských hřebenových oblastech kolem 25 metrů za sekundu,“ říká Hanzlík.

Čtěte také

Kvůli silnému větru v úterý nejezdí ani lanovky na Ještěd a na Sněžku. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Dopoledne však rychlost větru dosahovala 80 kilometrů v hodině. Na Ještědu byla situace ještě horší. Zde vítr dosahoval rychlosti až 104 km/h, pro provoz je ale přípustná jen polovina.

Zatím není jasné, jestli se lanovky v průběhu dne ještě rozjedou. Podle předpovědi má totiž foukat celý den a ve výškách nad 900 metrů se mají přidat také sněhové přeháňky.

autor: tby
Spustit audio