Meteorologové varují před dešti na Liberecku a Ústecku

30. červenec 2011

V Libereckém a Ústeckém kraji má o víkendu vydatně pršet. Pro Liberecký kraj platí od sobotního poledne výstraha povodňové pohotovosti. Toky jsou nasycené ještě z minulého víkendu, kdy Liberecko sužovaly přívalové deště. Řeky tak mohou opět rychle stoupat:

Během sobotního dopoledne spadne podle předpovědi v Libereckém kraji kolem 20 milimetrů srážek, od sobotního poledne do nedělního rána pak dalších 30 až 40 milimetrů.

V důsledku srážkové činnosti na nasyceném povodí toků předpovídají meteorologové 1. a 2. stupně povodňové aktivita, zejména na tocích Řasnice, Jeřice, Lužická Nisa a Smědá.

Krajská povodňová komise v Liberci je v pohotovosti a monitoruje situaci, její členové se ale zatím scházet nebudou. Jednání u kulatého stolu budou probíhat podle mluvčího krajského úřadu v Liberci Ivana Langra až tehdy, kdy o pomoc požádají obce povodněmi postižené.

Na Mandavě v Ústeckém kraji může dojít k dosažení 1. povodňového stupně. Ve Šluknovském výběžku bývá největší hrozbou právě rozvodněná Mandava. Hladina řeky protékající Vansdorfem, Rumburkem a dalšími místy se ale drží hluboko pod 1. povodňovým stupněm.

Podobně je tomu i na Ploučnici v Benešově a rozlitím ze břehu nehrozí ani Kamenice. Zvyšování vodních stavů je ale vždy hrozbou pro Hřensko. „Obavy jsou vždy, protože nikdo neví, co příroda udělá,“ podotýká starosta obce Josef Černý.

Uprostřed minulého týdne velké voda znemožnila lodní provoz právě v hřenských soutěskách řeky Kamenice. Podobné riziko teď zatím nehrozí.

Povodně hrozily letos na Liberecku už dvakrát. Naštěstí ani jednou voda domy nezaplavila. Nezasedal ani krizový štáb. „Žádný krizový štáb nezasedal, ani nemůže ze zákona zasedat. Krizový štáb může zasednout pouze v případě, že byl vyhlášen stav nebezpečí v Libereckém kraji nebo v jeho části,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Ani vylitá přehrada Fojtka u Mníšku prý nemohla domy zaplavit, jak upozornil ředitel povodí Labe Jaroslav Jaroušek. „Přes bezpečnostní přelivy jde řádově tři sta litrů za vteřinu,což je strašná sranda. To je vlastně nula. Jenom to působí vizuálně, že je přehrada naplněná, ale v podstatě je to velice malé množství,“ řekl.

autoři: Josef Suk , ak , sas
Spustit audio