Meteorolog: Z deseti předpovědí nám devět vyjde

26. únor 2016

Sledujete předpovědi počasí? Fandíte meteorologům, jestli se trefí anebo si naopak škodolibě přejete, aby se mýlili? Každopádně nemají jednoduchou práci. Už proto, že je všichni kontrolují.

„Zpracováváme předpovědi na aktuální den, následující den a na další dva dny. Kdykoliv se někde vyskytneme a někdo se dozví, že jsme meteorology, hned se nás na počasí ptá. Lidé chtějí vědět, jaké bude léto, dovolená a podobně,“ říká Imrich Drapák z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové.

Cesta k předpovědi

Meteorologům v přípravě předpovědí pomáhají numerické modely. „Pak samozřejmě k tomu přistupuje i nějaká zkušenost meteorologa, jeho vzdělání a povědomí o počasí. Musí znát parametry daného území. Modely nejsou samospásné. Některé modely na některé prvky fungují lépe, na některé hůře. Meteorolog musí posoudit, ke kterému modelu se nakonec přikloní.“

Díky modelům jsou dnešní předpovědi relativně přesné. „Na aktuální den se úspěšnost pohybuje kolem 95 procent, na následující kolem 92 procent, na další dva kolem 88 až 90 procent. Dá se všeobecně říct, že z deseti předpovědí nám devět vyjde. Mohou být určité místní výchylky. Když předpověď nevyjde, neděláme si z toho těžkou hlavu, spíš se to snažíme analyzovat. Bereme si z toho zkušenosti pro příští předpověď,“ přiznává Drapák.

Na pracovišti ČHMÚ bychom našli počítače a obrazovky. „Dřív ještě výpočetní technika nebyla taková. Přístroje byly různé, zprávy se posílaly dálnopisem. V dnešní době jde přes počítače všechno.“ Zájemci o meteorologii mohou do královéhradecké pobočky dorazit v sobotu 19. března od 9 do 14 hodin. Chystá se Den otevřených dveří.

Mám si dát hromosvod?

Dotazy veřejnosti na meteorology někdy doslova prší. „Ptají se nás třeba kvůli svatbě, jestli bude pršet nebo ne, jestli ji mohou udělat venku. Ale volají v dubnu a chtějí vědět, jak bude v srpnu. To je velice těžké předpovědět. Nedávno volal jeden pán a ptal se, jestli jsou u nás bezbouřkové zóny. Řešil, jestli má dát na dům hromosvod. Vysvětlili jsme mu, že bezbouřkové zóny v Česku nejsou. A ten člověk byl navíc z místa, kde v roce 2012 bylo tornádo a velice silná bouřka,“ usmívá se Imrich Drapák.

Na různé aplikace do chytrých mobilních telefonů, podle kterých se dá předpovídat počasí, má Drapák svůj názor. „Určitě to je dobrá cesta. Lidem se meteorologie dostane do povědomí. Jak ale říká náš vedoucí, každý, kdo má nějakou aplikaci v mobilu, tak už je meteorolog.“

Meteorolog Imrich Drapák

Jak se člověk stane meteorologem

Imrich Drapák vystudoval vojenskou akademii v Brně. „Po škole jsem nastoupil na pardubické letiště, kde jsem deset let pracoval jako meteorolog, potom osm let jako náčelník letecké meteorologické služby, která dělá vlastní předpověď pro dané letiště. V letectví zajímají piloty úplně jiné prvky než nabízí plošná všeobecná předpověď. Být meteorologem nebylo mým snem. Měl jsem jiné sny, ale tak se to vyvinulo. Zaujal mě obor meteorologie, tak jsem ho začal studovat.“

V Dobrém ránu Českého rozhlasu Pardubice můžete každý den v 7:50 slyšet aktuální regionální předpověď přímo od meteorologů.

autor: MAL
Spustit audio