Město Frýdlant ztrácí trpělivost s řidiči, kteří parkují tam, kde nemají. Od ledna budou dostávat pokuty

8. říjen 2015

Parkujte na vyhrazených místech a podle předpisů, shovívavost města končí. Takto pracovníci městského úřadu ve Frýdlantu a strážníci městské policie informují řidiče, kteří odstaví svůj automobil tam, kde nemají. Zatím rozdávají letáky, od ledna to budou pokuty. Problémy jsou hlavně v centru města, u sídlišť nebo u školek a škol. Přitom počet parkovacích míst v poslední době mnohonásobně vzrostl.

„Vzhledem k tomu, že by měly zůstat dva průjezdné pruhy o délce 6 metrů, tak všechna auta, která stojí před školou, parkují špatně. Město Frýdlant zahájilo kampaň, které by toto mělo vyřešit. Informovali jsme rodiče, kteří navštěvují školu, informace jsou na webu města a lidé dostávají letáky do schránek," popisuje situaci v Lesní, jednom z největších sídlišť, Jan Mráz z majetkosprávního odboru.

Kde je situace nejhorší? „U těch škol jsou nejhorší ranní špičky, kdy rodiče vozí děti. Každý chce zastavit před školou, což není možné. Dochází k ucpávání dopravy, protože tady parkují i autobusy, nákladní vozy a situace tu není jednoduchá. Týká se to sídliště Lesní, Družstevní a pak také před školou Husova.“

Špatně, u chodníku před školou zaparkovala i mladá řidička. „Jedu od doktora a pospíchám. Na tu chvilku se to nezblázní,“ reagovala na dotaz, proč nezaparkovala na volné parkovací místo opodál.

Nad špatným parkováním frýdlantská radnice zatím přivírá oči, ale jen do prosince. I když podle starosty Dana Ramzera z ODS parkovacích míst neustále přibývá, lidé to zatím nerespektují.

„Rodiče jsou líní a nejsou schopní zaparkovat v bočních ulicích v Lesní, Bezručově, Družstevní. Ohrožují plynulost dopravy, sami sebe, děti i ostatní.“

Nová parkovací místa jsou v ulicích Bezručova, Družstevní, Příčná, Sídlištní nebo Kaplického a v centru města. Do konce roku přibydou místa stání v ulicích U Nemocnice a Husova a další budou následovat v příštím roce.

autor: Eva Malá
Spustit audio