Meruňkový dort z kuchařské knihy Hany Dumkové z roku 1884

Víte, že po meruňkách se mládne? Že zlepšují imunitu i náladu? Alespoň to tvrdili lidoví léčitelé. V kuchyních patřily meruňky mezi sváteční ovoce na nedělní moučníky. Třeba meruňkový dort. Recept mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v podobě, jak byl otičtěn v dobové kuchařce:

„Několik meruněk se oloupá, rozpůlí, jádra oloupají, přidají k meruňkám, posypou cukrem a nechají přikryty po dvě hodiny státi; pak se jádra a šťáva s cukrem a skořicí povaří a procedí. Zatím se vyválí z máslového těsta podklad, opatří kolem okrajem, posype sekanými mandlemi, položí naň rozpůlené meruňky, na ně udělá mřížka z těsta, která se na okraji pomaže bílkem a přitlačí, posype cukrem a dort peče na plechu, pak se nakape svařené šťávy opatrně mezi mřížkové otvory a peče ještě čtvrt hodiny. “

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...