Meruňkový dort z kuchařské knihy Hany Dumkové z roku 1884

Víte, že po meruňkách se mládne? Že zlepšují imunitu i náladu? Alespoň to tvrdili lidoví léčitelé. V kuchyních patřily meruňky mezi sváteční ovoce na nedělní moučníky. Třeba meruňkový dort. Recept mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v podobě, jak byl otičtěn v dobové kuchařce:

„Několik meruněk se oloupá, rozpůlí, jádra oloupají, přidají k meruňkám, posypou cukrem a nechají přikryty po dvě hodiny státi; pak se jádra a šťáva s cukrem a skořicí povaří a procedí. Zatím se vyválí z máslového těsta podklad, opatří kolem okrajem, posype sekanými mandlemi, položí naň rozpůlené meruňky, na ně udělá mřížka z těsta, která se na okraji pomaže bílkem a přitlačí, posype cukrem a dort peče na plechu, pak se nakape svařené šťávy opatrně mezi mřížkové otvory a peče ještě čtvrt hodiny. “