Méně čtou a víc hrají PC hry. Mladých v kraji ubývá, nejvíc jich je na Českolipsku

15. listopad 2017

V Libereckém kraji ubývá mladých lidí do 29 let. Ve srovnání s celorepublikovými čísly ale na tom kraj není špatně. Mladí lidé jsou vzdělanější, ačkoliv čtenářů je méně než dřív.

I přesto, že Liberecký kraj je v Česku druhý nejmenší, žije v něm mladých lidí po Středočeském a Ústeckém kraji nejvíce. Před rokem jich bylo kolem 142 tisíc. Do roku 2050 by se měl jejich počet podle prognózy Českého statistického úřadu o čtvrtinu snížit.

Trend stárnutí populace ovlivnily především snižující se počty dětí po roce 1989. A vzrůstající věk matek. Nejméně dětí se narodilo v letech 2007 až 2009. Před šesti lety Český statistický úřad v Libereckém kraji poprvé evidoval početní převahu seniorů nad dětmi. Loni na 100 dětí připadlo 118 seniorů.

Nejvíce mladých lidí žije v okrese Česká Lípa. Podle Hany Koťátkové z liberecké pobočky Českého statistického úřadu to souvisí například i se sousedstvím se Středočeským krajem. Fenoménem je ale Frýdlantsko, kde také žije významný počet mladých lidí. Nejméně mladých lidí už dlouhodobě nejméně žije na Semilsku, v Harrachově a v Rokytnici nad Jizerou nebo v Kořenově na Jablonecku.

Vysokou školu mají spíše ženy

Na rozdíl od celé populace, mezi mladými je vyšší počet těch, kteří dokončili střední školu maturitní zkouškou, a vysokoškolsky vzdělaných. Vysokou školu mají více ženy. A to je podle úřadu způsobené především tím, že muži v průmyslovém Libereckém kraji mají snazší najít si zaměstnání i s nižším vzděláním.

autor: Eva Malá | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio