Měl Pepek námořník pravdu? Kolik železa ve skutečnosti obsahuje špenát?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

O špenátu se traduje, že obsahuje velké množství železa. Ačkoli se jedná o všeobecně zdravou a doporučovanou potravinu, je toto přesvědčení mylné. Špenát obsahuje v syrovém stavu asi 3 miligramy železa na 100 gramů hmotnosti. Což je asi stejné množství, jaké obsahuje jakákoli jiná listová zelenina.

Za původem této mylné představy se musíme vrátit do 19. století. V roce 1870 publikoval německý vědec Erich von Wolf práci, v níž tvrdil, že špenát obsahuje 35 mg železa na 100 gramů, tedy desetkrát více než ve skutečnosti. Zda za chybu může překlep sekretářky nebo chyba v měření, není jasné. Přitom však už v roce 1937 přišli němečtí vědci se zjištěním, že špenát má jen desetinu množství železa, které von Wolf ve své studii uvedl.

Špenát navíc není ideálním zdrojem železa už jenom proto, že obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která na sebe tuto minerální látku váže a zabraňuje jejímu správnému vstřebávání.


Špenát inspiroval i české filmaře. V roce 1977 vznikla úspěšná veselohra Což takhle dát si špenát, stejnojmennou titulní píseň nazpíval Jiří Schelinger.

Fáma o vysokém obsahu železa ve špenátu se podle historiků vědy rozšířila v 30. letech 20. století. Shodou okolností v době, kdy se (nejdříve v komiksu a pak ve filmové podobě) objevila populární postavička Pepka námořníka, který po konzumaci plechovky této zeleniny nabýval obrovské síly. Postavička svérázného námořníka však neměla sloužit k propagaci špenátu jakožto zdroje železa, nýbrž vitamínu A, který mimo jiné slouží jako prevence šerosleposti.

autor: ČRo
Spustit audio