Máte záchranářské pudy a opuštěné mládě si chcete vzít domů? Nedělejte to - většinou opuštěné není!

28. duben 2015

Možná jste již při jarních procházkách pozorovali nově narozená mláďata a hlavou se vám honilo, zda náhodou nejsou opuštěná. Záchranářské touhy a snahy pomoci ale raději držte na uzdě.

Ve většině případů jde o zdravá mláďata, kterým nejvíc pomůžete tím, že si jich nebudete všímat. Jejich rodiče o nich dobře vědí, ale nechtějí je prozradit predátorům.

Pokud ale ve vás hlodá pokušení vzít mládě domů, raději nejdřív zavolejte do záchranné stanice. Kde máte tu nejbližší se dozvíte z Mapy záchranných stanic.

„Mládě by nemělo dlouho přebývat u lidí doma. Snižuje se pak možnost jeho návratu do přírody. Při delším pobytu je dokonce i nemožné,“ vysvětluje František Včelák, vedoucí Stanice pro hendikepované živočichy v Libštátě na Semilsku s tím, že zvíře ztratí přirozené instinkty a navykne člověku.

Jako příklad uvádí paní, která doma chovala malého zajíčka. Pobýval převážně ve vaně nebo na linoleu, kde se mu to klouzalo, a tak se ani nenaučil pořádně běhat.

Pokud chcete opravdu něčím pomoci a máte psa, měli byste ho mít na vodítku i v přírodě. Tím opravdu pomůžete mláďatům přežít.

Spustit audio