Máte rádi zvířata a chcete pomáhat? Staňte se ‚dočaskářem‘

Víte, kdo je to ‚dočaskář‘? Tohle zvláštní a přitom zažité slovo označuje člověka, který u sebe doma poskytne dočasnou péči opuštěnému zvířeti. Liberecký spolek Šance zvířatům našel díky své síti dočaskářů za poslední 4 roky adoptivní rodinu pro více než 400 psů a koček. Právě dočaskáři jsou „nedostatkovým zbožím“. Šance zvířatům jich má v současnosti dvacet. Potřebovala by jich ale mnohem víc.

Petra Prokopová z Mnichova Hradiště se v dočasné péči stará o psy už více než dva a půl roku. „Františka ze Šance zvířatům mi přiveze nějakého pejska a probíhá to tak, že pes s námi žije doma jako ostatní psi, poznáme jeho povahové rysy a dokážeme mu lépe najít domov,“ vysvětluje dočaskářka Petra, která u sebe za více než dva roky měla v dočasné péči přibližně dvacítku psů.

Dočaskář musí být srdcař a musí pro to i něco obětovat. Františka, Šance zvířatům

„Štěňata pocházejí z Prahy, kde se dobrá duše ujala těhotné fenky od bezdomovce. Nechala ji porodit u sebe doma v teple, nemohla si všechna štěňata nechat, takže je dala Šanci zvířatům, a tak se dostala do dočasné péče,“ popisuje. Dočaskáři za péči nemají žádnou finanční odměnu, dělají to pro potěchu duše. „Pomazlit si štěňátko, vždyť to je kouzelný. A pocit, že pomůžeme, že najdeme psům dobrý domov a neskončí v útulcích, to je úžasný,“ dodává Petra.

Podle Františky Zverkové ze spolku Šance zvířatům musí dočaskáři mít kromě chuti pomoct i výdrž a určitou znalost 'psí řeči'

Šance zvířatům existuje v Liberci čtyři roky, za tu dobu našla nový domov více než čtyřem stovkám psů a koček. „Dočaskářů máme přibližně dvacet, bohužel, ta kapacita nestačí, zvířat je mnohem více než dočaskářů,“ říká Františka Zverková ze spolku Šance zvířatům. Takzvaným dočaskářem se může stát prakticky kdokoliv, kdo má vřelý vztah ke zvířatům. „Hlavně potřebujeme lidi, kteří rozumí řeči psího těla, mají trpělivost. Není to jenom o tom, že si chtějí štěně pomazlit, ale mají i tu výdrž,“ uzavírá Zverková.

Zájemce o dočasnou péči přivítají ve spolku Šance zvířatům s otevřenou náručí.

Šance zvířatům
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio