Máte pocit, že v tuto roční dobu nemáte na zahradě žádnou práci? K zazimování travin je teď ideální čas

13. leden 2022

Liší se velikostí, barevností listů i tvarem květů. Traviny jsou čím dál více v oblibě, a když jim dopřejete správné podmínky k růstu, odmění vás svou krásou po celý rok. Ano, i teď v zimě patří k dominantám zahrad.

Pokud nevíte, kterou odrůdu si na jaře koupit, udělejte si výlet např. do botanické zahrady, kde si o nich uděláte jasnou představu. „To podívání se naživo je základem úspěchu při založení vlastní zahrady. Když se prodávají traviny v zahradním centru, jsou obvykle dobře předpěstované a vypadají velmi podobně. Ale v květináčích rostliny nemají šanci dorůst do těch svých typických rozměrů, nemají šanci se tam předvést ve své plné parádě. A kdo ty odrůdy nezná, kupuje vlastně překvapení,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Penisetum alopecuroides Cassian

O traviny je potřeba pečovat stejně jako o jiné rostliny. Týká se jich i zazimování. „Vázání trav do snopů je vhodné u trav, které nejsou primárně určené pro naše klimatické podmínky jako např. pampové trávy. Ty špatně snáší mokrou zimu. Když se sváží do snopů, nenaprší do jejich srdíčka a nevyhnije jejich střed. Pokud by tedy mělo dojít ke svázání vysokých trav, mělo by to být až na poslední chvíli, kdy už ztrácejí svou krásu a začínají se ohýbat a padat,“ vysvětluje odborník.

Spustit audio