Máte na letošní zimu zakoupené dřevo? Ověřte si, že je opravdu suché

19. listopad 2022

Z důvodu vysokých cen za energie a plyn se mnoho lidí letos snaží topit dřevem. Mnozí to navíc budou touto cestou letos zkoušet poprvé. Pavel Ulrich, obchodní ředitel společnosti Almeva East Europe, radí topit výhradně suchým dřevem. Pokud nemáme jinou možnost, je nutné alespoň maximálně zvýšit údržbu topného tělesa i spalinové cesty.

Topení má svá pravidla. Pokud je nebudete dodržovat, nejenže se málo ohřejete, ale ještě si můžete poškodit i topné těleso. První zásada je pročíst si informace a zjistit, jaký typ paliva je pro dané topné těleso vhodný. Ten pak dodržujte.

V první řadě bychom měli topit zcela vysušeným dřevem, abychom energii, kterou v sobě dřevo ukrývá, přeměnili na energii tepelnou. Nevysušené dřevo totiž ze sebe musí nejdříve vypařit vodu. Pokud si tedy někdo na letošní zimu poprvé zakoupil větší zásobu čerstvého dřeva, měl by ho nechat minimálně rok ideálně dva roky nechat vyschnout na suchém místě.

Vlhké dřevo zanáší spalinové cesty

Vlhkým dřevem bychom topit v žádném případě neměli, ale pokud nemáme jinou možnost, je nutné alespoň velmi zvýšit údržbu daného topného tělesa, protože při topení vlhkým dřevem se spalinová cesta o to více zanáší.

Většinou se údržba spalinové cesty dělá až po sezoně. V případě topení vlhkým dřevem je nutné údržbu dělat i během samotné topné sezony. Určitě je vhodné zavolat kominíka ke kontrole komína, který zhodnotí i stav spalinové cesty. Nicméně čištění topného tělesa i spalinové cesty zvládne každý svépomocí. Je nutné na několik hodin přestat topit a nechat spalinovou cestu i samotné topné těleso vychladnout. Po důkladném vyčištění je možné opět začít topit.

Krb, krbová kamna, oheň

Tekutý líh suché dřevo při zatápění nenahradí

Někdy vás potrápí samotné zatápění. Bez suchého dřeva to ale rozhodně nepůjde. Tekutý nebo tuhý líh je při zatápěním velkým pomocníkem. Je ale nutné ho používat opravdu střídmě a hlavně rozumně.

Při větším množství hrozí, že se topné těleso náhle příliš rozhoří. Jeho vnitřní teplota i teplota spalinové cesty skokově vzroste, a může dojít k jejich poškození. Pokud máte suché dřevo a noviny, většinou stačí pár kapek tekutého líhu nebo malá kostička lihu tuhého.

Spustit audio