Máte chytré děti? Nechte jim změřit IQ v liberecké knihovně

Možná jste někdy sledovali své děti a mysleli na to, jak jsou chytré. V Liberci můžete zjistit, jak vysoké je jejich IQ. Krajská vědecká knihovna je testovacím centrem společnosti Mensa. Na jedno takové testování se vydala naše redaktorka.

Čtěte také

Zástupce organizace Mensa Petr Luhan vozí speciální mezinárodně uznávané testy do Krajské vědecké knihovny v Liberci pravidelně už přes dva roky. Zájem o ně je velký, za tu dobu se nechalo otestovat víc než 200 zájemců. V poslední době nechtějí znát hodnotu svého IQ jen dospělí, lidé s sebou vodí i své děti, těm ale musí být nejméně 5 let. 

Otestovat se přišel nechat i 6,5letý Ríša, doprovodil ho tatínek Michal

Malému Ríšovi, kterého před dveřmi testovacího sálu s tatínkem potkala naše redaktorka, je 6 a půl: „Na testování se těším, ale bojím se, abych na tom něco nepokazil,“ říká. A co až testy potvrdí Ríšovi vysoké IQ? „Tak bychom se s Ríšou bavili o tom, jestli by třeba chtěl chodit na nějaké kroužky, které pořádá Mensa, nebo bychom uvažovali o změně školy, kde by s takovými dětmi uměli pracovat jinak, než třeba na škole, kde je teď,“ odpovídá Ríšův tatínek Michal.

Vstupní test pro dospělé (věk 14+):

  • čistý čas testu 40 minut + instruktáž

Vstupní test pro děti (věk 9-13):       

  • čistý čas testu 30 minut + instruktáž

Vstupní test pro děti (věk 5-8):         

  • čistý maximální čas testu 20 minut
  • test je obrázkový, děti nemusí umět číst ani psát

Zdroj: www.mensa.cz

Výsledky testování Mensa odesílá nejpozději 10. pracovní den po datu testování. Testovaní, kteří mají IQ vyšší než 130, si můžou požádat o členství v organizaci Mensa.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.