Masopustní dobroty: Zabíjačkové klobásky podle receptu z Podještědí

Konec masopustu se projevoval i v kuchyních našich babiček. Na tancovačky, které probíhaly i v pondělí, se chystaly zabijačkové klobásky. Recept na ně připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 3 kg vykostěného libového vepřového masa
  • 2 kg vykostěného bůčku
  • 10 dkg soli
  • 2 utřené stroužky česneku
  • polévkovou lžíci mletého pepře
  • 1,5 polévkové lžíce mleté sladké papriky
  • střívka na klobásy

Maso zbavíme žil, úlomků kostí, chrupavek a šlach, nakrájíme na stejně velké kousky, promícháme se solí, česnekem a naložíme do kameninového hrnce a necháme den odležet. Potom maso umeleme na mlýnku, přidáme koření a dobře promícháme. Hmotu plníme do tenkých čistých střev. Naplněná střeva přetočením členíme na jednotlivé klobásy v délce kolem 15 cm, převážeme případně provázkem. Klobásy necháme rozložené asi 2 hodiny a pak udíme v udírně. Asi půl hodiny necháme klobásy při malém ohni lehce okouřit a osušit, potom trochu přitopíme a pomalu udíme 2 dva dny.

Uvedené množství ingrediencí je na asi 5 kg domácích klobás.