Maso a pomoc dobrovolníků s venčením. To teď před zimou nejvíc chybí jičínskému útulku pro psy

6. listopad 2020

Jičínský útulek pro psy se připravuje na příchod chladnějšího počasí. Oblečků a dek mají dost. Chybí jim ale maso. Pracovnice útulku psům před zimou pozměňují jídelníček. Důležitý je pro ně přísun masa, minerálů a hlavně teplých vývarů. Stoupá také spotřeba syrového masa. Aktuálně se tu starají o jedenáct psů.

Čtěte také

„Tady se jim zrovna vaří dobrá polévka. Dnes mají kuřecí prsa, v tom mají mrkvičku, celer a petržel," říká vedoucí psího útulku v Jičíně Ivana Kašpárková.

A ukazuje, jaké další zásoby tady pro psy momentálně mají.
„Máme to tu pěkně rozepsané. Je tady rýže, vločky, ostropestřec, lněné semínko, kloubní výživy. Máme popsáno, co který pejsek dostává. "

Před zimou je zapotřebí psům jídelníček trošku pozměnit. A tak se v útulku aktuálně podstatně víc vaří. Teplé a masité pokrmy jsou pro zvířata v těchto dnech důležité.
„Potřebujeme, aby pejsci na zimu nabrali hmotnost, aby měli z čeho brát. To znamená, že dostávají takové hřejivé potraviny."

Jičínský útulek pro psy se připravuje na příchod chladnějšího počasí

Je proto potřeba masa víc. A taky by pracovnice útulku přivítaly pomoc lidí, kteří mají možnost maso poskytnout.
„Ne vnitřnosti. Dobré jsou hovězí odřezky, maso na polévku, kuřecí skelety, které jim dáváme syrové, nebo chrupavky. Spotřeba masa je veliká."

Čtěte také

Podle Ivany Kašpárkové je také důležité zvýšit přísun zeleniny a to kvůli minerálům.

Teď otevírá kotce a tři psy bere na procházku. Do toho zvoní telefon. Volá jeden z dobrovolníků, který přichází psy venčit. Jen by bylo potřeba, aby chodili častěji.

„Dobrovolníci nám chodí pomáhat zejména o víkendech. Je to jasné, protože většina z nich chodí do zaměstnání. Přes týden je to tedy hlavně na nás," dodává Ivana Kašpárková.

Navíc je tu také několik psů, kteří potřebují venčit vícekrát denně.

Útulek pro psy v Jičíně
najdete pod vrchem Zebín v místní části Jičín-Sedličky. U Valdštejnské Lodžie odbočka na Zebín, směr jízdárna (ustájení koní).

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.