Máslový závin podle receptu z roku 1907
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou nejen další z receptů našich babiček, a to na výtečný máslový závin, ale také vznik pranostik.
- 30 dkg mouky
- 30 dkg másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce citrónové šťávy
- špetka soli
- Nádivka: 14 dkg rozemletých mandlí
- sníh z 3 bílků
Mouka se rozdělí na tři díly. Do jednoho dílu se rozdrobí máslo, udělá máslová placka a dá do studena. Do druhých dvou dílů mouky se dá žloutek, 1 lžíce citronové šťávy, trochu soli a tvrdé vody tolik, by bylo těsto jak na závin. Vypracuje se, až se dělají puchýřky, pak rozválí se, doprostřed dá se máslová placka, zabalí. Rozválí a složí na čtyři díly a opět na čtyři a dá do studena odpočinout na 1 hodinu. To se opakuje dvakrát. Pak se těsto rozválí a udělají dva pásy – jeden se pomaže mandlovou nádivkou, druhý naň vloží, pomaže vejcem a dá rychle péci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka