Marmeláda třešňová podle receptu domácího cukrářství sester Versbachových

Letní ovoce jako jahody a třešně se hodí k nejen k rychlé spotřebě, ale také k přípravě marmelád. Jak je vařily naše babičky a jak zavařeninu uchovávaly, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept v podobě, jak ho uvádí dobová kuchařka:

Vyloupej 2 kg třešní, dej je do hliněné nádoby, přidej malinko vody a vař je, až jsou měkké, pak je proceď skrze řídké síto a vař je s 50 dkg cukru tak dlouho, až zhoustne (což trvá asi 1/2 hodiny). Pak naplň marmeládu tu hned do vyhřátých sklenic neb džbánků kameninových, navlhči papír pergamenový rumem, polož na marmeládu, zalij parafínem a nech ji nezavázanou 2 dny státi. Pak navlhči další papír pergamenový rumem, polož jej na marmeládu a zavaž  s ním nádobku.