Marmeláda třešňová podle receptu domácího cukrářství sester Versbachových
Letní ovoce jako jahody a třešně se hodí k nejen k rychlé spotřebě, ale také k přípravě marmelád. Jak je vařily naše babičky a jak zavařeninu uchovávaly, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept v podobě, jak ho uvádí dobová kuchařka:
Vyloupej 2 kg třešní, dej je do hliněné nádoby, přidej malinko vody a vař je, až jsou měkké, pak je proceď skrze řídké síto a vař je s 50 dkg cukru tak dlouho, až zhoustne (což trvá asi 1/2 hodiny). Pak naplň marmeládu tu hned do vyhřátých sklenic neb džbánků kameninových, navlhči papír pergamenový rumem, polož na marmeládu, zalij parafínem a nech ji nezavázanou 2 dny státi. Pak navlhči další papír pergamenový rumem, polož jej na marmeládu a zavaž s ním nádobku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.