Malovaný unikát aneb Historie českého turistického značení

Vedla ze Štěchovic k takzvaným Svatojánským proudům na Vltavě a měřila zhruba osm kilometrů. První turistickou trasu na našem území vyznačil krátce po svém založení Klub českých turistů a slavnostně ji otevřel 11. května 1889. Místo nebylo vybrané náhodou. Divoké údolí Vltavy plné peřejí patřilo k nejoblíbenějším výletním místům v okolí Prahy. Tím však takzvaná označovací družstva neskončila. Ještě v roce 1889 vzniklo několik dalších tras.

Druhou v pořadí se stala stezka z Berouna ke Karlštejnu. Dostala jméno Cesta Vojty Náprstka po známém cestovateli, který tehdy zastával funkci čestného předsedy klubu turistů.

Značky tenkrát vypadaly jinak než dnes. Prostřední pás byl mnohem širší, také se používala jen červená barva. Cesty se však začaly brzy plést, takže po několika letech přibyly modré trasy a v roce 1916 ještě zelené a žluté.

Česko má 80 tisíc kilometrů značených tras

K Ženatému dubu vede turistická značka

Naopak německy mluvící obyvatelstvo žijící v českém pohraničí používalo tvarové značky, což znamená, že každý významný cíl v okolí měl vlastní symbol. I po vzniku Československa Němci odmítali přijmout český způsob značení, přestože vláda označila sjednocení symbolů za věc státního zájmu. Jednání se vlekla dvanáct let a když se konečně podařilo dosáhnout dohody, nástup nacismu vše zhatil.

Turistickému značení nepřála ani poválečná doba. Ledy se hnuly až na konci 50. let, kdy se podnikové rekreace staly běžnou součástí života pracujících. A protože dělníci neradi trávili zasloužený odpočinek blouděním po lesích a loukách, turistické značky se znovu dostaly do popředí zájmu.

Nyní patří Česká republika k zemím s nejhustší sítí značených tras. Pokud by se sečetly všechny stezky pro pěší, cyklisty i běžkaře, jde o více než 80 tisíc kilometrů značených tras, což je jako cesta dvakrát kolem rovníku.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související