Malinová višňovka podle rodinného receptu Vladimíry Jakouběové

Venkovské i měšťanské kuchyně měly řadu rozdílných, ale i společných věcí. Mezi ty společné patřily různé alkoholické nápoje. Dědečkové pálili kořalku, babičky se věnovaly ovocným šňapsům. Třeba v rodině Vladimíry Jakouběové byla oblíbená Malinová višňovka. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg višní
  • 5 lžic malinové šťávy
  • 3 hřebíčky
  • ¼ litru pálenky
  • 25 dkg cukru
  • ¼ litru vody

Višně propláchneme, zbavíme stopek, vypeckujeme a nasypeme do čisté dvoulitrové sklenice. Do každé třetiny náplně vložíme hřebíček, zalijeme malinovou šťávou a pálenkou, sklenice uzavřeme a necháme asi 4 týdny na teplém místě. Na pánvi pak necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme vodou a za stálého míchání rozvaříme. Vychladlý roztok nalijeme do sklenice s višněmi a alkoholem, sklenici uzavřeme a necháme ještě týden proležet. Poté přecedíme a nalijeme do čisté lahve.

Višně nevyhazujeme, ale použijeme do moučníků. Vladimíra Jakouběová doporučuje poměry ingrediencí vynásobit, protože jinak po pěti týdnech zjistíte, že jste toho vyrobili málo...