Malí i velcí běželi ve Vratislavicích za Paměť národa. Za startovné se rozšíří sbírka příběhů lidí, kteří zažili perzekuci totalitních režimů

23. květen 2022

V libereckých Vratislavicích se o víkendu uskutečnil běh pro Paměť národa. Na osm desítek malých i velkých běžců a chodců tak startovným symbolicky přispělo na rozšíření sbírky pamětníků, kteří zažili dramatické příběhy 20. a 21. století.

Malé děti běžely kilometr, dospělí pak pět, a většina s velkým nadšením. Trasa byla náročná hlavně ze začátku, když účastníci závodu museli zdolat prudký kopec na Zámecký vrch.

Někteří ani neběželi, ale závod absolvovali rychlou chůzí. Mezi ně patřil i šéfeditor Paměti národa Miloslav Lubas. Závodili i cizinci, jako třeba Ben z Holandska. Tomu akce přišla velmi smysluplná, protože startovné pomůže zachovat více vzpomínek na pohnuté osudy lidí žijících hlavně v totalitních režimech.

Paměť národa je jednou z nejrozsáhlejších sbírek vzpomínek pamětníků v Evropě. Veřejnosti je přístupná online od roku 2008 jako databáze pamětníků, kteří byli přímými svědky událostí 20. století. Přístupná je pro všechny zájemce, registrované i neregistrované, pro studijní účely jako další pramen poznávání minulosti nebo pro poučení o naší historii. Archiv obsahuje příběhy pamětníků, které vycházejí z audio či video záznamu vyprávěných vzpomínek.

Sbírku Paměť národa spravuje díky podpoře soukromých dárců nezisková organizace Post Bellum ve spolupráci s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Při dokumentaci a archivaci svědectví spolupracuje Post Bellum také s Českou televizí a desítkami partnerů z Evropy, Ruska, USA a dalších zemí.

Zdroj: pametnaroda.cz

„Tímto během bychom si rádi připomněli hrdinské příběhy, bohužel i takové, které ne vždycky měly šťastný konec. V potu toho běhu si chceme připomenout a běžet za hrdiny v našich rodinách, ale i ty národní hrdiny, a nadnárodní, kteří ve 20. století nějakým způsobem bojovali za naši svobodu a demokracii,” připomněla ředitelka popočky Paměti národa Severní Čechy Michaeala Pavlátová.

Spustit audio

Související