Malé dortíčky zvané štafetky plněné krémem od Jany Vančurové jsou měkkoučké jako vata a sladké jako láska

Mezi další finálové recepty Pochoutkového roku na sladko se dostaly i štafetky z bílkového těsta plněné vanilkovým krémem a máčené v čokoládě. Připravila je podle oblíbeného receptu Jana Vančurová z Poběžovic u Přelouče. Naposledy je pekla na svou zlatou svatbu.

Postup

Ingredience
  • Na těsto:
  • 11 bílků z větších vajec
  • špetka soli
  • 260 g cukru
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g hladké mouky
  •  
  • Na krém:
  • 250 g másla
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vrchovaté lžíce tvarohu
  •  
  • Na polevu:
  • 150 g hořké čokolády

V míse ručním šlehačem vyšleháme bílky se špetkou soli dotuha. Když začíná sníh při šlehání tuhnout, přisypeme po částech cukr a zašleháme ho při nižších otáčkách do sněhu. Nakonec do směsi vmícháme mouku s mletými vlašskými ořechy.

Připravené bílkové těsto vylijeme po třetinách na tři plechy vyložené pečicím papírem. Směs rozetřeme rovnoměrně do krajů. Pečeme při teplotě 180 °C cca 13 minut dorůžova. Upečeme tak tři placky.

Po upečení sundáme placku těsta i s papírem z plechu, převrátíme a papír stáhneme. Placky necháme vychladnout

Mezitím si připravíme krém. Máslo vyšleháme s oběma cukry do pěny, do které dále zašleháme vychladlý pudink – ten jsme si uvařili z 1 pudinkového prášku a 500 ml mléka. Nakonec do krému zašleháme také tvaroh.

Vychladlé placky těsta pak vrstvíme na sebe a prokládáme je krémem, který roztíráme až do krajů pomocí stěrky. Dezert zatížíme a necháme v chladu rozležet do druhého dne.

Druhý den dezert nakrájíme na malé obdélníčky (5 x 3 cm) a jejich konce namáčíme v rozpuštěné čokoládě.

Jana Vančurová

Recept má od své kamarádky. Dostala ho před dvaceti lety a od té doby štafetky dělá při nejrůznějších příležitostech jako jsou narozeniny, svátky a naposledy i vlastní zlatá svatba.

Přivítala nás ve svém útulném vesnickém domku ukrytém v krásné zahradě, ke které přiléhal i ovocný sad. Na stole na nás čekala tříbarevná buchta s kakaovým a světlým těstem, a tvarohem. Prohlédli jsme si také sbírku památečních nástěnných talířů a užili příjemný čas během přípravy štafetek.

Patrik Rozehnal a Jana Vančurová