Makový olej vás nadchne vůní, sladkou chutí a širokým použitím v kuchyni
Mák se dá používat skutečně rozličnými způsoby. Jedná se o plodinu, která se v oblasti Středomoří pěstovala už v šestém tisíciletí před naším letopočtem. U nás se ve velkém rozšířila v 19. století, přičemž patříme k nejvýznamnějším pěstitelům. V některých zemích ale maková pole nenajdete, protože se jedná o zdroj opia.
Na počátku 20. století většina světové produkce makového oleje pocházela z Francie a Německa, které dovážely mák z jiných zemí. Olej se používal hlavně do salátů. Často ho pro vylepšení chuti pančovali sezamovým nebo oříškovým olejem. Tím makovým se zase vylepšoval olivový olej nebo olej z broskvových jader.
Vedlejším produktem jsou „žížaly“
„Náš makový olej je stoprocentně za studena lisovaný olej ze semen máku modrého,“ vysvětluje Hana Hanys Marková. „Jedná se o přírodní produkt vyrobený bez užití barviv, rozpouštědel nebo konzervantů. Po vylisování se olej odkaluje a před plněním pouze jemně filtruje. Olej lisujeme ze semen rostlin vypěstovaných na našem území. Kvalitou se už léta řadí na samou světovou špičku.“
Vedlejším produktem lisování jsou makové „žížaly“, kterým se říká koláče, využívají se třeba v pekárnách. Makový olej ve výrobně Hanys plní do čtvrtlitrových lahviček z tmavého skla, opatřených nálevkou a šroubovým uzávěrem.
Používat zvenku i zevnitř
Makový olej lze používat zvenku i zevnitř, tedy v kosmetice i gastronomii. „V kuchyni se hodí při přípravě sladkých pokrmů a dezertů, do salátů, do studené kuchyně a pro marinování. Velmi lahodný je s bramborami. Nebojte se jím ochutit rýži nebo těstoviny,“ radí Hana Marková. Makové, ale taky dýňové, lněné, řepkové, slunečnicové oleje nebo olej z ostropestřce seženete na farmářských trzích nebo v prodejnách se zdravou výživou.
Semínka máku jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, obsahují velkou porci vitaminu E, železa, hořčíku a vápníku. Proto se makový olej často používá i v kosmetice. Je vhodný pro suchou, citlivou a dokonce i dětskou pokožku. Potírat jím můžete pleť, nehty i vlasy. Šikovný je jako vlasový zábal na vysušené vlasy s roztřepenými konečky nebo suchou pokožku hlavy se sklonem k tvorbě lupů. Pro domácí peeling smíchejte makový olej s makovými semínky.
Pomocník při masážích
Makový olej používají také maséři, jelikož má relaxační účinky a uvolňuje svaly. Výborně se hodí na masáž spánků při migréně nebo bolestech hlavy, na masáže nohou, na suché paty, prokrví prý věčně studené nohy. Lze ho kombinovat s dalšími druhy olejů.
Z webu hanys-oleje.cz pochází následující recept s použitím makového oleje. Další dobré nápady si poslechněte v reportáži.
Citrónový koláč s makovým olejem
- Ingredience na těsto:
- 180 g polohrubé mouky
- 3 vajíčka
- 140 g cukru
- 12 cl makového oleje HANYS
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 žluté citróny
- 1 lžička máku
- Ingredience na polevu:
- 100 g moučkového cukru na polevu
- šťáva z jednoho citrónu
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Našlehejte bílky s cukrem, aby se množství zdvojnásobilo. Z jednoho citronu nastrouhejte kůru a z obou připravených citronů vymačkejte šťávu.
Ve velké míse smíchejte droždí, mouku, citrónovou kůru a mák. V jiné míse smíchejte žloutky, šťávu z citrónů a makový olej. Smíchejte obojí dohromady. Následně přidejte bílky s cukrem a vše dokonale zpracujte.
Dejte do vymazané koláčové mísy a pečte 30 až 50 minut. Upečený koláč poznáte tak, že jej propíchnete špejlí, kterou vytáhnete suchou.
Koláč můžete po upečení rozkrojit a zalít cukrovou polevou, připravíte ji zahřátím moučkového cukru se šťávou z citrónu.