Lyžařskou sezonu zahájily na Liberecku jako první Rejdice, o víkendu se přidají další areály

6. prosinec 2013

Lyžařská sezona se v severních Čechách pomalu rozjíždí. Jako první v Libereckém kraji přivítal lyžaře už dnes areál v Kořenově - Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Další budou následovat o tomto víkendu. Ve většině areálů ale chtějí využít slibovaného ochlazení a zasněžovat. Hlavní sezona by tam měla začít v příštím týdnu.

Provozovatele středisek neodradilo ani větrné počasí. Například ředitel Ski Bižu Pavel Bažant, který má na starosti mimo jiné Severák v Jizerských horách, Českému rozhlasu řekl, že povětrnostní situaci neustále sledují, ale že vítr tam není tak silný, aby museli uzavírat sjezdovky.

V Rejdicích, kde se vleky poprvé rozjely dnes, se lyžaři se můžou těšit i na večerní lyžování s osvícenými sjezdovkami. Leží tam 40 centimetrů sněhu a v provozu jsou dvě lanovky a sjezdovky Panorama, Morávka a Classic škola.

V sobotu se začne lyžovat na Severáku. V provozu budou dva lyžařské vleky u Arniky. A v neděli by se měl otevřít, pokud to umožní počasí, i areál v Desné - Černé Říčce. Ostatní areály v Jizerských horách i západních Krkonoších by pak měly sezonu odstartovat během příštího týdne.

V Ústeckém kraji se už lyžuje na svahu Dámská na Klínovci

V Ústeckém kraji je situace se sněhem horší. Už se ale jezdí na sjezdovce Dámská na Klínovci v Krušných horách. V sobotu by se měl také rozjet dětský vlek v areálu na Telnici. Lyžaři tam mohou využít i novou sedačkovou lanovku, první lyžaře sveze o Vánocích.

Už příští víkend by se mohl otevřít Sport areál Klíny na Mostecku. Zasněžovat se začalo také ve SportCentru Bouřňák na Teplicku. V nejbližších dnech se nezačne lyžovat ani na sjezdovkách v Horním Podluží v Lužických horách. Sněhové podmínky to nedovolují.

V Krkonoších se zatím jezdí jen na Černé hoře u Janských Lázní

V západních Krkonoších, to znamená v Harrachově a okolí, by se mělo začít s lyžováním v průběhu příštího týdne. Ve východních Krkonoších je od minulého týdne v areálu Černá hora u Janských Lázní v provozu vlek Anděl a ode dneška také horní úsek Černohorské v celkové délce 2,5 kilometru. O víkendu se k nim přidají vleky Sport 1 a Sport 2 na vrcholu Černé hory.

V Mladých Bukách u Trutnova začne sezona dnes večerním lyžováním. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se chystají zahájit provoz v sobotu. K dispozici bude dolní hank na černé sjezdovce ve Svatém Petru a oba vleky v Horních Mísečkách, kam lyžaře vyveze medvědínská lanovka. V Peci pod Sněžkou bude od soboty v provozu sjezdovka Javor 2.

autor: Eva Malá
Spustit audio