Lyžařská sezóna je i přes oteplení v plném proudu. Na horách jsou tisíce lidí

Dobré podmínky pro lyžování stále nabízí většina horských středisek v Krkonoších i Jizerských horách. O víkendu se na horách vystřídali turisté, v pondělí začíná další turnus jarních prázdnin. 

Lidé by ale měli být na sjezdovkách více opatrní. Kvůli oteplení v posledních dnech je na nich totiž mokrý a těžký sníh. Horští záchranáři varují před možným zraněním.

„V současné době je ten sníh mokrý, je to právě z důvodu oteplení. I to může mít vliv na úrazovost, protože lyže se budou lidem zařezávat a může to způsobit úraz,“ upozornil náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. On a jeho kolegové zatím během letošní zimy v nejvyšších českých horách ošetřili zhruba sedmnáct set úrazů. Číslo je srovnatelné se stejným obdobím loňské sezóny.

Zářijové prodeje zimních zájezdů podle cestovních kanceláří výrazně rostou. Na snímku skiareál Hlinsko

„V těch věších střediscích v Krkonoších ošetřujeme průměrně deset až patnáct úrazů za den. Většinou to jsou poranění kolenních vazů, zlomeniny horních končetin, následují zlomeniny dolních končetin a rány,“ doplnil Pavel Jirsa. Podle něj je v těchto dnech znát, že pokračují jarní prázdniny a krkonošská střediska jsou plná lidí.

O víkendech je ovšem na tamních sjezdovkách o něco méně lyžařů. Důvodem je střídání turnusů jarních prázdnin. „Co se týká víkendu, točí se turnusy. To znamená, že pociťujeme extrémní přetlak tady na infocentru, kdy lidé poptávají ubytování, shánějí informace. O to je to lehčí na sjezdovkách. Pokud by někdo chtěl přijet v únoru do Špindlu, tak doporučuji, aby zvolil spíše týden než víkend. Tam je větší šance na sehnání lůžek,“ potvrdil i Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

Plné ubytovací kapacity hlásí také provozovatelé penzionů a hotelů v Jizerských horách. Pobyty v době jarních prázdnin mají zarezervované často až rok dopředu. Na svazích jsou tisíce lyžařů.

Jizerskohorská lyžařská střediska jsou v provozu, na sjezdovkách stále leží desítky centimetrů sněhu, ve vyšších polohách i kolem metru. I přes oblevu upravují rolby stopy na Jizerské magistrále. Recenze lyžařů, kteří trasy projeli, najdou zájemci například na webu kamzasnehem.cz

Běžkaři v Bedřichově

Podle Pavla Jůzy z Českého hydrometeorologického ústavu má být dnes a zítra jasno nebo skoro jasno, po ránu můžou být mlhy. Teploty přes den mají být v rozmezí od jedenácti do čtrnácti stupňů, ve vyšších polohách pam mezi sedmi až deseti stupni.

Spustit audio