Lyžaři míří do Orlických hor. Ve Ski centru Říčky startuje zimní sezóna, podmínky jsou výborné

8. prosinec 2021 08:28

V Orlických horách už někde letošní zimní lyžařská sezóna odstartovala a na dalších místech dnes začíná. Přesnější informace přímo na místě zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Michaelo, kde přesně jsi a jak to na místě vypadá?

Čtěte také

Jsem momentálně ve Ski centru Říčky. Tady se před malou chvíli v 8 hodin rozjela šestisedačková lanovka. Už se tu po sjezdovce prohánějí první lyžaři a další stále přicházejí.

Ode dneška je tu v provozu červená sjezdovka, kde je 70 centimetrů až metr technického sněhu, a také modrá sjezdovka, tu pokrývá třiceticentimetrová vrstva přírodního sněhu.

Černá sjezdovka je zatím uzavřena. V provozu by měla být v pátek nebo o víkendu. Také tu bude pokrývat technický sníh.

Lidé ale musí dodržovat protiepidemická opatření, když se rozhodnou jet lyžovat. Můžeš připomenout, jaké platí podmínky?

Lyžaři musí mít u sebe buď potvrzení o tom, že prodělali onemocnění covid-19 a jsou aktuálně v ochranně lhůtě, nebo musí předložit certifikát o dokončeném očkování. Lidem tak nestačí PCR test, výjimku ale mají ti, kteří se z nějakého důvodu očkovat nemohou, jsou rozočkovaní a nebo děti mladší 18 let.

Aktuální podmínky a mimořádná opatření vztahující se na provoz areálu naleznete vždy na speciálním webu.

Já jsem se ptala, jak to budou tady v Říčkách kontrolovat. Tak prý v momentě, kdy si lidé budou kupovat skipasy, a pak také namátkově před turnikety.

Kdy se rozjedou vleky i v dalších částech Orlických hor?

Čtěte také

Například Skicentrum Deštné v Orlických horách plánuje zahájit sezónu za týden ve středu 15. prosince, a to konkrétně v areálu Marta 2. Následující víkend by pak také chtěli spustit areál Marta 1. Aktuálně tam pracovníci ještě areál zasněžují, protože teď jsou na to příznivé podmínky.

Co se týče dalších sjezdovek tak třeba v Bartošovicích v Orlických horách chtějí areál se třemi sjezdovkami otevřít po Vánocích a už od soboty 4. prosince je v Orlických horách otevřena pro lyžaře a snowboardisty zhruba půl kilometru dlouhá sjezdovka Šerlišský Mlýn.

Spustit audio

Související