Lupice se sardelemi podle knihy Kuchařka a hospodyně z roku 1873 Ludmily Dobrovolné

Ještě jednou se vydáme k vodě, protože nemůžeme opomenout candáta, neboli lupici, jak zní starší název. Recept na jeho přípravu se sardelemi mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamela dobová kuchařka:

Dobře očištěnou lupici nasol a nech hodinu ležet. Očisti osm sardelí, kosti z nich vyber a utři je s kusem másla, přidej k tomu rozstrouhanou cibuli, kousek citrónové kůry na drobno rozkrájené, a na drobno rozsekané petruželové nati, malounko pepře tlučeného a dobře to rozmíchej, osuš pak nasolenou rybu a potři ji tou smíšeninou.

Vymaž pekáček máslem, vlož do něho upravenou rybu, nalej na ni žejdlík dobré smetany, přidej šťávu z citronu, posyp ostrouhanou žemličkovou kůrou a nech ji v troubě upéci. Vlož pak rybu na mísu a polej ji omáčkou, v níž se pekla.