Lukašenko je ve víře zmatený a používá ji k politickým cílům, jak se mu to hodí, říká novinářka Procházková

28. leden 2024

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podepsal předposlední den loňského roku nový represivní zákon. Ten upravuje situaci náboženských společenství a věřících v zemi. „Obsahuje především jednu zásadní položku, všechny stávající církve, které už registraci dávno mají, budou muset žádat o novou a mají na to roční lhůtu,“ nastiňuje religionistka Jitka Schlichtsová.

„Běloruské úřady budou znovu posuzovat, jaká je činnost těchto církví, jestli je v souladu se zájmy státu, jestli se tyto církve nedopouští něčeho, co ten stát považuje za extremismus nebo politickou činnost,“ dodává Schlichtsová.

Čtěte také

Podle nové legislativy musí být všechny církve naprosto apolitické. „Nesmí používat žádné jiné symboly než ty náboženské, ale i tyto musí být státem schválené, včetně veškerého tisku, internetové prezentace a dalších materiálů.“

Hlavním cílem zákona je podle religionistky získat aktuální data o náboženských subjektech, které v Bělorusku působí.

Podle novinářky a redaktorky Deníku N Petry Procházkový jde Lukašenkovi i v tomto případě o absolutní kontrolu. „Jemu jde o to, aby podřídil absolutní kontrole veškeré skupiny, které v té zemi jsou. A náboženské skupiny jsou a priori podezřelé.“

Jednou líbá Korán, pak klade peníze k ikoně

„Netýká se to pravoslavné církve, která je v Bělorusku největší církví a se kterou má Lukašenko vynikající vztahy. Ale katolíků, mormonů, ale i muslimů a těchto menších konfesí, kterých je v Bělorusku asi 25,“ uvádí Procházková.

Postavení běloruské pravoslavné církve v zemi je neochvějné, protože má Lukašenkovu absolutní podporu. „Bělorusko je rozděleno na východní a západní část. A v té západní má mnohem větší vliv katolická církev, která je jedním z trnů v oku Lukašenka,“ říká.

Čtěte také

„Vadí mu její napojení na Polsko, které on nyní pokládá za úhlavního nepřítele. Takže duchovní vlivy ze Západu jsou tím, co chce zlikvidovat. A naopak bude protlačovat pravoslavnou církev oproti ostatním.“

Běloruská pravoslavná církev je zcela podřízena moskevskému patriarchátu. „Dokonce Lukašenko opakovaně prohlašoval, že patriarcha Kirill je jeho osobní přítel. To je u něj trochu legrační, protože se ani neumí pokřižovat, chodí do kostela a moc nechápe, co tam má dělat. Jednou líbá Korán, podruhé klade k ikoně nějaké peníze,“ popisuje novinářka.

„Ve víře je velmi zmatený a používá ji k politickým cílům, jak se mu to hodí. A protože se mu hodí být kamarádem s patriarchou Kirillem, tak bude kamarádem s patriarchou Kirillem. A samozřejmě, že pravoslavná církev moskevská má Bělorusko absolutně pod kontrolou,“ dodává.

Poslechněte si celou diskusi v audiozáznamu.

Hinduistický chrám na místě zbourané mešity posvětili v Indii a vyvolalo to velké kontroverze. Téma, které probereme v magazínu Vertikály. Už sto let leží v mauzoleu na Rudém náměstí v Moskvě nabalzamované tělo vůdce bolševické revoluce. Zeptáme se, jestli má kult úcty k Leninovi náboženské rysy. A podíváme se na brněnské Biskupské gymnázium na módní přehlídku pro klima. Moderuje Adam Šindelář.

autoři: Naděžda Hávová , Adam Šidelář , knem
Spustit audio

Související