Lukáš Nečesaný zproštěn obžaloby z pokusu o vraždu. Kausa ale pokračuje dál

21. listopad 2017 10:10

Hlasitý jásot. Tak to vypadalo u hradeckého krajského soudu poté, co si Lukáš Nečesaný vyslechl osvobozující verdikt v kauze pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích z roku 2013. 

Krajský soud v Hradci Králové zprostil obžaloby Lukáše Nečesaného. Kauza se týkala pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích z února 2013. Hradecký krajský soud případ řešil už poněkolikáté, třikrát Nečesaného v minulosti uznal vinným. Zprošťující verdikt ale není pravomocný, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Velice hlučná byla radost v soudní síni příbuzných a přátel Lukáše Nečesaného poté, co soudce Miroslav Mjartan vynesl zprošťující rozsudek. Odůvodnil ho tím, že dokazování nebylo zcela jednoznačné, tak aby bylo stoprocentně prokázáno, že se útoku na kadeřnici v únoru 2013 dopustil právě Lukáš Nečesaný.

Podle soudce je potřeba ctít presumpci nevinny a zásadu in dubio pro reo, tedy v případech pochybností ve prospěch obžalovaného.

Lukáš Nečesaný byl po zproštění rád, ale boj podle něj ještě není u konce: „Není co slavit. Já chci být hlavně s rodinou, manželkou a dcerou. A věnovat se studiu. Na vyšší odborné škole a pak na vysoké. Doufal jsem ve spravedlnost a v tuto chvíli pociťuji satisfakci."

necesany_171120-101517_haf.jpg

Soudce v odůvodnění zmínil například i to, že jediným přímým důkazem je, že napadena kadeřnice až s odstupem několika let označila za útočníka Lukáše Nečesaného.

Podle znalců ale byla její paměť narušená a vybavení vzpomínek není zcela věrohodné.

Dále v odůvodnění ukázal na nesrovnalosti při rekognicích nebo sbírání pachových stop. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně Lenka Faltusová, která jako trest navrhovala 13 let ve vězení, se na místě odvolala. S novináři poté nemluvila.

Naopak obhajoba verdikt přijala, více říká jeden z obhájců Oldřich Chudoba: „Soudu se nepodařilo prokázat, že výpověď paní poškozené je hodnověrná. Ne v tom, že by lhala. To zranění mělo samozřejmě dopad takový, že si nevybavovala všechny skutečnosti tak, jak se odehrály. Prakticky neexistuje žádný důkaz. Naopak existují důkazy, které jej vylučují jako pachatele tohoto trestného činu."

Kauzu řešil hradecký soud už poněkolikáté, třikrát Lukáše Nečesaného uznal vinným. Naposled loni v dubnu ho poslal do vezeni na 13 roků.

Nejvyšší soud ale Nečesaného propustil na svobodu, verdikt zrušil a nařídil úplně nové projednání v Hradci Králové před jiným trestním senátem.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související