Lukáš Jelínek: Lidovci chtěli zazářit, místo toho si ale koledují o izolaci

30. duben 2024

Přes dva roky drželi bobříka mlčení a byli loajální součástí Fialovy koalice, teď už je však lidovců, zvlášť těch, kteří na podzim zabojují o předsednické křeslo, zase všude plno. Ministr Hladík iniciuje vyloučení názorově se lišícího bývalého šéfa diplomacie Svobody ze strany, ministr Výborný se bije v prsa za ovocnáře (a pochopitelně také za vinaře), kterým jarní mrazy pokazily úrodu, ovšem nejvíc pozornosti přitahuje lidovecký lídr Marian Jurečka.

Ten se rozhodl rozptýlit pachuť po resortním večírku v době střelby na pražské filozofické fakultě a zvednout skomírající preference KDU-ČSL. Těží z toho, že coby ministr práce a sociálních věcí má spoustu možností, kam nasměrovat veřejnou debatu – a docela se mu to daří.

Čtěte také

Nejprve představil zjednodušení, ale i zpřísnění čerpání sociálních dávek. Pak razantně odmítl snahu ODS o zavedení výpovědí ze zaměstnání bez udání důvodu. V rámci novely zákoníku práce přitom přichází s jiným kontroverzním dárečkem pro firmy – prodloužením zkušební doby.

Největší ohlas však vzbudil lidovecký záměr nastavit odlišně odvody pro rodiče a nerodiče. Skoro se zdá, že když už strana nedokázala zabránit posílení práv stejnopohlavních párů, hodlá svůj příklon ke klasickým rodinám, kde nalezneme tátu, mámu a děti, prezentovat na jiných příkladech.

Podstatou iniciativy, kterou lidovci chtějí představit vládě, je jednak sleva na sociálním pojištění pro rodiny se dvěma a vícero dětmi, a pak také zvýšení daňové slevy na dítě až o 200 korun měsíčně. Oproti tomu bezdětní by na odvodech platili více.

Tradiční hodnoty

Obratem byl stmelen zbytek koalice i s opozičními stranami. Do takové divočiny se nikdo pouštět nehodlá. Trestány by byly nejen queer rodiny, ale i heterosexuální páry, které mít potomky nemohou nebo z nějakého důvodu nechtějí.

Čtěte také

Historici připomněli, že podobné nápady dosud měly nejživnější půdu v totalitních režimech. Ekonomové pro změnu spočítali, že by si výrazně polepšily zejména úplné rodiny s více dětmi, ne ale už samoživitelky a samoživitelé.

Poslanec za ODS Karel Haas dokonce varoval, že by mohlo jít o návrh protiústavní. Něco jiného přece jenom je nastavovat daně či odvody podle toho, zda je člověk zaměstnanec, nebo zda podniká, a v jakém oboru, a něco jiného je poměřovat penězi intimní sféru.

Kdyby chtěli lidovci oslovit rodiny, naváží na podporu mateřských škol a dětských skupin, nebo naopak přehodnotí kroky, jako bylo zrušení školkovného nebo některé úpravy DPH pod vlajkou úsporného balíčku. Podporovat porodnost a vůbec vůli zakládat rodiny i v ekonomicky složitých dobách lze různými prostředky, asi nejvýrazněji investicemi do výstavby cenově dostupných bytů.

Lukáš Jelínek

Jurečka má však spíš v plánu uchlácholit své pevné voličské jádro, že se KDU-ČSL neliberalizuje a dál se opírá o tradiční hodnoty. Členům pak naznačuje, že zdaleka není vyčerpaný, jak bývá líčen v médiích, a má straně ještě co dát. Hlavou jen vrtá otázka, zda výstřelky v daňové a sociální legislativě spíš než k zmrtvýchvstání nepovedou k politické izolaci lidovců, což by o jejich budoucnosti nic lichotivého nevypovídalo.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.