Luděk Hojný: Nezapomeňme na ovocné stromy. Na jejich prořezu záleží nejen úroda, ale i kvalita ovoce

1. duben 2021

Aby v létě naše ovocné stromy dobře rodily, je nutné provést jejich ořez. Je dobré připravit si a překontrolovat potřebné zahradnické nářadí a hlavně vědět, jak na to.

Luděk Hojný ze Zahrady Harta ve Vošticích u Vysokého Mýta v naší radioporadně na téma: řez ovocných stromů a následná péče.

Čtěte také

"Většina lidí si myslí, že když ořeže stromy, tak je to v pořádku. Ale každý strom potřebuje své. A právě na řezu záleží nejen úroda, ale i kvalita ovoce", říká Luděk Hojný.

Zahrádkář, který chce o své stromy vzorně pečovat, by se tedy měl řez naučit, nebo se obrátit na odborníky a nechat si stromy prořezat.

"Ano, to bych rozhodně doporučoval. Jde také o částečnou ochranu proti různým houbovým chorobám. Protože když je strom vzdušný a dobře prořezaný, tak houbové choroby se tam těžce ukáží. Sluníčko, které je lékem nejen pro lidi, ale i pro stromy, pomáhá i proti těmto chorobám", vysvětluje Luděk Hojný.

Zahrada Harta, ukázková zahrada ve Vošticích u Vysokého Mýta se spoustou jezírek, skalek a velkým množstvím trvalek, stromů a keřů

Strom je nutné po řezu ošetřit

"Co se týká řezných ran, tak doporučuji, u ořezaných větví o průměru do jednoho centimetru, tak to má strom schopnost sám zacelit. Větší řezné rány natřeme latexem nebo balzámem, aby se do nich nedostaly nákazy. Protože strom tím potom trpí", říká Luděk Hojný.

Důležité je také vědět, kdy se mají stromy řezat

"Jinak se řežou ořešiny, jinak broskve, meruňky. V jiném období pak jádroviny. I toto je velmi důležité. Když se strom řeže ve správném časovém období, tak si dokáže poradit i sám", dodává Luděk Hojný.

Luděk Hojný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Luďkem Hojným si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související