Ľubomír Smatana o železničních tratích na Slovensku

29. prosinec 2012
Region expres , Region expres , Region expres

V závěrečném dílu Region expresu dostal slovo Ľubomír Smatana, dřívější zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku. Vyprávěl o slovenských tratích a s nimi spojených zážitcích. Pavel Petr, autor příspěvků Region expresu, zavzpomínal, co mu pořad dal a o co ho obohatil.

Ľubomír Smatana je dlouholetým a zkušeným redaktorem Českého rozhlasu. Působil také na Slovensku, kde svou práci spojil i s cestováním. Pochopitelně v našem případě nás zajímalo to, jak hojně využíval vlak a co zajímavého na kolejích prožil.

Pavel Petr

Pod reportážemi Region expresu je podepsán Pavel Petr. Snad vás nepřekvapí, že svůj vztah k mašinkám formoval už od dětství. Později se dokonce na železnici vyučil a proto rozhodně neměl problém s přípravou zasvěcených reportáží a rozhovorů. On sám se zamyslel nad tím, co mu právě Region expres dal.


Pozvánky:

Řepařská drážka v Kolíně-Sendražicích měla ve vysílání Region expresu pochopitelně své stálé místo. Vydat se na ní můžete na přelomu starého i nového roku. Jízdy na Mlýnek, případně Výrovnu, budou tradičně k mání 31. prosince i první lednový den. Na programu je dieslový provoz. Svezete se ve vytápěných vagoncích. Strádat rozhodně nebudete. Vyberete si jistě i z nabídky jídel a především teplých nápojů. Na Řepařce se proto můžete rozloučit se starým a přivítat nový rok. Tamní nadšence můžete navíc potěšit koupí pražce, čímž můžete pomoci například k dalšímu možnému rozšířejí stávajících tratí.

Připomínáme také možnost až do 6. ledna 2013 navštívit Chvalský zámek v Horních Počernicích. K vidění je výstava Zapomenuté objevy a vynálezy na zámku. Spatřit můžete například funkční vláček s parní lokomotivou jezdící v pravidelných intervalech, nabízí se prohlídka pravé dětské dopravní kanceláře a prozkoumat můžete i historické elektrifikované kolejiště.

autor: Pavel Petr
Spustit audio