Lockdown přinesl do lesů klid. Lidé chodili i v noci, zvěř pořad jen utíkala, říká krkonošský lesník

5. březen 2021

V Krkonoších v letošní zimě nacházejí lesníci stále více mrtvých srnek. Zvířata končí pod koly aut, nebo umírají po potrhání či uštvání psy. Podle ochranářů z Krkonošského národního parku je úhyn srnčí zvěře oproti předchozím rokům vyšší hlavně proto, že nemá v lesích klid. V parku natáčela Jana Pšeničková.

Srnčí krmelec v krkonošské přikrmovací obůrce

Potrhány, sraženy, uštvány. Taková bývá nejčastější příčina smrti srnčí zvěře v Krkonoších. Letošní zimu nacházejí lesníci desítky uhynulých zvířat, která nemají v lesích klid. Kvůli epidemii koronaviru a omezeným možnostem cestovat za hranice totiž až do lockdownu plnili Krkonoše turisté, kteří po lesích chodili celé dny. Jaké nebezpečí pro srnky představují třeba neposlušní psi, to zjišťovala naše reportérka. Lesem ji provedl pracovník správy KRNAPu Jiří Tureček, poslechněte si to.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.