Lidové písně z Podještědí vás seznámí s podještědským nářečím

16. říjen 2017
Koktejl

Písničky s podještědským nářečím, napínavá detektivka a příběh mladého studenta – to jsou dnešní knižní tipy Martina Fryče. Český rozhlas Liberec vám představuje novinky, které se tento týden objevily na pultech knihkupectví.

Václav Havel: Lidové písně z Podještědí

Lidové písně z Podještědí Václava Havla

Pojďme si zazpívat? A jakou si dáme? To bude těžké rozhodnout, na výběr máme z 310 písniček, které se na začátku dvacátého století zpívaly v podještědských vesnicích a v okolí Českého Dubu. Nesmírně pečlivě je sesbíral učitel Václav Havel, jeden ze zakladatelů českodubského muzea.

Najdete tu písničky dnes již neznámé, ale i ty stále oblíbené, u kterých vás příjemně překvapí texty trochu jiné, než asi znáte. V některých písních je zaznamenáno i podještědské nářečí.

Písňovou část doplňuje podrobný a velmi zajímavý doslov s mnoha informacemi o
našem kraji.

Vlastimil Vondruška: Dobronínské morytáty

Další případ Jiřího Adama z Dobronína! Se svými pomocníky – bakalářem Petrem a
jeho ženou Rozárkou – se vrací na svůj statek, aby strávil vánoční čas odpočinkem. Ale jak to v detektivních příbězích bývá, zmizelých a mrtvých přibývá a pátrání je napínavé...

Amos Oz: Jidáš

Mladý student se stará o starého a nemocného pana Walda, který kdysi patřil k názorovým oponentům zakladatelů izraelského státu. Ten musel odejít z veřejných funkcí, je ocejchován jako zrádce a žije se svou krásnou a trochu tajemnou dcerou. Tak to je základní rámec nesmírně poutavého románu, který napsal držitel mnoha a mnoha literárních cen Amoz Oz.

Příběh o touze, osamění a zradě a současně obraz neklidné podoby Izraele přelomu padesátých a šedesátých let. Jedno z nejpůsobivějších děl autorovy dlouhé tvůrčí dráhy.

Knižní tipy Martina Fryče
autoři: David Hamr , Martin Fryč
Spustit audio