Lidi klamu, podvádím a ještě mi za to platí, směje se kouzelník Pavel Kožíšek

9. červenec 2020

Lidi si představí kouzelníka jako pána ve fraku a vedle něj dámu ve flitrových bikinách. To už dneska nefunguje, říká kouzelník Pavel Kožíšek.

„Jednou jsem poslouchal diskuzi dvou pánů, jak jsem kouzla dělal. Byli úplně mimo. Pak za mnou přišel šestiletý kluk, který na to svým zdravým dětským rozumem přišel. Některá kouzla jsou totiž úplně jednoduchá.“ Jiná naopak efektní. „Partnerka je protažená větrákem, který ji rozřeže na kusy, kolegyně je vystřelená z děla, náhodná divačka levituje metr od lidí,“ představuje kouzla Pavel Kožíšek.

Knížka pro malé kouzelníky mi změnila celý život

Ke kouzlení se dostal jako malý kluk v jedenácti letech. „Chtěl jsem si půjčit knížku o filatelii a paní knihovnice mi přibalila i knížku pro kouzelníky. To náhodné setkání ovlivnilo celý můj život. Před třemi lety přišla na autogramiádu starší dáma a byla to ta knihovnice. Smála se, že bych jí měl platit tantiémy,“ vzpomíná v Blízkých setkáních s Alešem Cibulkou.

Sekal jsem i obecní trávník, abych se nenudil

Dobu koronaviru využil Pavel Kožíšek k rozšíření expozice Muzea fantastických iluzí. „Mám svoji práci rád a baví mě. V době koronaviru jsem byl nešťastný. Já dokonce sekal zadarmo obecní trávník, abych se zaměstnal.“

Kdo objevil v RadioCafé tisícovku zapečenou do rohlíku? Dají se kouzla koupit? Kam se můžete za Pavlem Kožíškem přijít podívat?

autoři: Aleš Cibulka , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.