Lidem v Turnově vadí zápach z kejdy a slepičince, které zemědělci rozvážejí na okolní pole

18. srpen 2015

Srdce Českého ráje, Turnov na Semilsku, trápí v létě zápach z kejdy a slepičince z okolních polí. Lidé si chodí stěžovat na tamní radnici i na policii. Jak ale úředníci na České inspekci životního prostředí zjistili, tento způsob hnojení zákon za dodržení všech agrotechnických lhůt povoluje i v blízkosti měst.

„Ten zápach se šíří neskutečně. Myslím, že nás to trápí minimálně pět let,“ dává lidem v Turnově za pravdu starosta města Tomáš Hocke z Nezávislého bloku. Jediné, co se ale dá proti tomu podle šéfa turnovské policie Milana Drahoňovského dělat, je hlídat zemědělce, zda do 24 hodin kejdu zaorají.

Odpovědní pracovníci nedalekého zemědělského podniku v Karlovicích ale tvrdí, že lhůty dodržují a že je kejda nepostradatelná pro zajištění úrodnosti půdy pro pěstování řepky a dalších plodin.

„Myslím si, že kejdování a nějaký ten slepičinec, když to není extrém, včetně spousty much na lopatku zametaných, tak je lepší než chemie, která se do půdy aplikuje,“ hájí zemědělce nezávislá starostka Karlovic Vlasta Špačková. Ví sice, že si stěžují i někteří turisté v nedalekém kempu v Sedmihorkách, ale podle ní to není nikdy nadlouho.

„My, co tady žijeme trvale, tak víme, že ten puch zmizí během několika dní a teď tomu nahrál déšť, že to zmizí úplně.“

Vlasta Špačková se vždy snaží s místní zemědělskou firmou na řešení případných problémů domluvit. A zmiňuje jeden z nich: „Při vytrvalých deštích, kdy stéká ornice z polí, tak jsme si to vysvětlili a oni udělali zabezpečení, vyorali brázdy a udělala se taková technologie, aby ta voda zůstávala v polích a neodtékala spolu s ornicí. Protože ta ornice, když odteče, tak zmizí nenávratně. Tak to jsme si vysvětlili, byly u toho i emoce, ale to k tomu asi patří.“

Nehrozí podle ní v době prudkých nebo vytrvalých dešťů už ani přívaly vody a bahna z výše položených kukuřičných polí a zaplavení domů.

„Firma Zea Sedmihorky udělala opatření. To znamená, že na kopce se kukuřice neseje. A tam, kde se seje, tak jsou okolo travní porosty, aby vodu z kukuřičných lánů zachytily.“

Spustit audio