Lidé z Hrádku nad Nisou se zřejmě dočkají zlevnění tepla od centrální teplárny

16. říjen 2017

Obyvatelé Hrádku nad Nisou se možná dočkají levnějšího tepla - alespoň tedy ti, kteří jsou napojeni na centrální vytápění. Důvodem je prodloužení smlouvy mezi tamní radnicí a teplárnou.

Město, spolu s dalšími odběrateli, smlouvu dojednávalo dva měsíce. „V rámci jednání je důležitý i celkový odběr tepla – takže pokud se podaří celkovou kapacitu navýšit na dvacet čtyři tisíc gigajoulů, tak se sníží stálé náklady... Co já považuji za důležité je to, že se podařilo dojednat kontrolu tvorby ceny a že dodavatel tepla bude muset každoročně před odběrateli obhajovat vykalkulovanou cenu a odběratelé budou mít možnost dívat se do všech nákladů...“ vysvětluje starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Za jeden gigajoul teď domácnost, napojená na centrální zdroj tepla v Hrádku, zaplatí za jeden gigajoul šest set osmdesát korun, po uzavření smlouvy by to mělo být méně. „Po uzavření smlouvy se cena sníží na zhruba pět set osmdesát korun v letošním roce a zhruba na pět set devadesát korun v příštím roce. Ten nárůst je způsoben předpokládanou cenou DPH ze čtrnácti na sedmnáct procent.“ říká Martin Půta. Nová smlouva by měla být uzavřená do konce února.

Spustit audio