Lidé v Libereckém kraji se mohou od července opět ucházet o kotlíkové dotace. Pro koho jsou a jak žádat

1. červenec 2022 10:45

1. července 2022 začíná už čtvrté kolo, kdy bude hejtmanství přijímat žádosti o kotlíkové dotace. Lidé je mohou posílat do 31. srpna 2022. Dotace jsou určené na výměnu starých kotlů za ekologičtější.

Dotace je možné získat na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy za ty, které vytápí biomasou, nebo za tepelná čerpadla a také moderní plynové kotle. Pokud si lidé budou chtít zažádat o peníze právě na plynové kotle, je u nich výjimka. Příspěvek je možné získat na ty, které si lidé koupili do 30. dubna, nebo měli do tohoto data už u někoho závaznou objednávku.

Tentokrát se budou krajské peníze rozdělovat mezi rodiny s nízkými příjmy a mezi seniory. Za nízký příjem se považuje to, že průměrná roční čistá mzda na člena domácnosti v roce 2021 nepřesáhla 170 900 korun. Dotace by měla pokrýt až 95 % z ceny nového kotle.

Jak se o dotace hlásit a kolik je možné získat

„Žadatel si elektronickou přihláškou zajistí pořadí a po podání této přihlášky musí do 10 dnů podat další náležitosti v písemné formě,“ popsal náměstek hejtmana na hospodářský a regionální rozvoj Jiří Ulvr ze Starostů pro Liberecký kraj.

Na konkrétní kotle můžou lidé získat různé částky. Tepelná čerpadla by se měla vejít do 180 tisíc korun, u kotle na biomasu je to 130 tisíc a na plynové kotle bude kraj přispívat maximálně 100 tisíc korun. Lidé si po schválení příspěvku musí nový kotel zakoupit nejpozději do dvou let.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související