Lidé v Chomutově opět platí za svoz komunálního odpadu. V Jirkově některým obyvatelům poplatek zlevnili

9. leden 2019

Obyvatelé Chomutova po víc než roce opět platí poplatek za svoz komunálního odpadu. Ročně zaplatí 500 korun, tedy dvojnásobek částky, kterou platili v roce 2017. Naopak sousední Jirkov poplatek za svoz odpadu zlevnil pro novorozence a seniory. 

V Chomutově obhajují znovuzavedení poplatku stoupajícími náklady města na likvidaci odpadu. V Jirkově vedení radnice také připouští, že město bude v následujících letech platit stále víc, zdražování pro občany ale zatím nechystá:

V Jirkově radnice od ledna odpustila novorozencům platby za svoz komunálního odpadu po dobu tří měsíců po narození. Namísto 508 korun tak ročně novorozenci platí 381 korun.

Proč radnice slevu zavedla, vysvětluje starostka Jirkova z hnutí ANO, Darina Kováčová: „Je to proto, že se množily stížnosti maminek na to, že ještě ani nepřijely z nemocnice a už měly ve schránce poplatky za komunální odpad za novorozeně.

Jirkov snížil poplatek také pro seniory, kterým je 75 let a více. „Ti by měli mít úlevu ve výši 148 korun. Platit by tedy měli jen 360 korun za kalendářní rok,“ doplnila Kováčová.

Náklady na likvidaci komunálního odpadu podle vedení Jirkova porostou, v budoucnu by se tak mohl poplatek zvyšovat. Podle starostky Dariny Kováčové ale v dohledné době Jirkov zdražovat poplatek nebude.

Odpuštění poplatku za komunální odpad v Chomutově se podle vedení města neujalo

V sousedním Chomutově lidé za svoz komunálního odpadu platili v roce 2017 250 korun ročně. Na rok 2018 zastupitelé poplatek zrušili. Na konci loňského roku ale poplatek znovu zavedli, a to ve výši dvojnásobku poslední částky. Obyvatelé Chomutova proto teď platí 500 korun.

Proč, vysvětluje primátor města z hnutí ANO, Marek Hrabáč: „Když jsme soutěžili svoz odpadu, tak firma, která to vyhrála, zásadním způsobem zdražila odvoz toho odpadu.“

Loňský rok, kdy lidé poplatek neplatili, měl motivovat k nezakládání černých skládek. Podle vedení města jich ale Chomutov likvidoval stejně jako v letech předešlých.

autor: jbe
Spustit audio

Související