Lidé ho znají jako herce a moderátora. Málokdo ale ví, že se Jan Čenský původně vyučil knihařem

23. květen 2022

O knihařském řemesle si s Janem Čenským při jeho nedávné pracovní návštěvě v knihovně libereckého Severočeského muzea povídala naše redaktorka Ivana Bernáthová. Zajímalo jí například, jakou první knihu jako vyučený knihař svázal.

Herec Jan Čenský a redaktorka Ivana Bernáthová v knihovně Severočeského muzea v Liberci

„Pro maminku jsem svázal krásnou publikaci o ikebanách. Svázal jsem ji do bílého plátna, a když jsem to mamince dal, tak to bylo sněhobílé, a pak si to každý chtěl prohlédnout a ve vteřině to bylo ohmatané,” zavzpomínal Jan Čenský na učňovská léta. Nástroje prý doma ještě má, není si ale jistý, jestli by nimi ještě uměl správně zacházet a nějakou knihu svázat.

Knihařem se prý stal mimo jiné i proto, že v dětství velmi rád četl. A jaká literatura to byla?

„Četl jsem Vinnetoua, to byl můj vzor. Mirek Dušín, takže Foglar, a Karel May. A když jsem se dozvěděl, jaký byl Karel May podvodník, tak se mi úplně zhroutila ta moje hvězda. On to byl neskutečný gauner, ale uměl vyprávět, a tak zblbnul lidi, takže když Vinnetou umíral, tak jsem plakal,” vrátil se do dětství Jan Čenský. Vydání Vinnetua má prý stále ještě doma a stopy po slzách jsou v něm doteď znatelné.

A na co se v knihovně Severočeského muzea v Liberci Ivana Bernáthová Jana Čenského ještě zeptala? Třeba o tom jestli během normalizace četl nějakou zakázanou literaturu, nebo v čem ho teď divadelní či televizní diváci můžou vidět.

Spustit audio

Související